Alabalığın şifalı armağanları

Alabalığın şifalı armağanları
16 Nisan 2014 10:41

Saygıdeğer okuyucularımız! Yazımızın konusu, alabalığın şifalı armağanları hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

15 Nisan da balık avı yasağı başladı. Yaz sezonunda genellikle balık ihtiyacı, akarsulardaki alabalık ile karşılanmaktadır. Ne yazık ki, Türkiye’ nin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen kişi başına tüketilen balık eti yeterli değildir. Ayrıca 23-63 ekseninin baraj bölgesi olmasına rağmen yeterince balıkçılık yapılamamaktadır. Balıkçılığın bu bölgelerde gelişmesi için, vicdan muhasebesi yapan ve riyakar olmayan mahalli idare önderlerine ihtiyaç vardır. Projesi olmayan önderler, ancak makam nüfuzunu kullanarak, seçimlerde kendisine maddi ve manevi destek veren kişilerin, kişiye özel sorunlarını çözerler. Bu uygulama da ülkeyi, Allah korusun ekonomik darboğaza ve kaosa sürüklemenin teyidi demektir. 30-Martta yeni seçilen 23-63 ekseninin il mahalli idare önderlerine güveniyorum. Cenab-ı Allah bu konuda ki düşüncelerimizden bizleri mahcup etmesin.

 

Yıl 1995-Haziran Borneo adası-Endonezya toprağı-Balıkpapan şehri: Balıkpapan şehrinde balıkçılık ileri seviyede yapılmaktadır. Ayrıca balık tüketim kültürü de yaygındır. Balıkpapan da ikamet eden Uygurlu Türk asıllı soydaşlarımızdan, balıklı bazı yemek tariflerini ve Asya’nın diğer ülkelerinin Himalaya dağlarının serin suların aktığı eteklerde ikamet eden Türk asıllı ve diğer Müslüman kardeşlerimizden alabalık ve şifası ile ilgili edindiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.

 

ALABALIK VE ŞİFASI:

Alabalık vitamin bakımından zengindir. Alabalık aynı zamanda en iyi perhiz yiyeceklerden biri olarak kabul edilir. Alabalık deyince, fenni yemle beslenen alabalık olmamalıdır.

 

B ve D vitaminleri ile iyod ve fosfor bakımından da çok zengin olan alabalık, ayrıca ”Altın” diye adlandırılan sarı havyar ile de tanınır. Alabalıktan üretilen havyar çok pahalıdır.

 

Alabalık protein bakımından zengin olmasından insanların sağlıklı olarak beslenmesinden önemli bir yeri vardır. Ayrıca alabalığın göz ülseri, kırık, çıkık, kemik ağrıları, siyatik, bel fıtığı gibi hastalıklara şifa verdiğine, soğuk akarsu bölgelerinde ikamet edip kullananlar tarafından iddia edilmektedir. Alabalığın damar sertliği tedavisinde önemli bir şifa etkinliği olduğu ve kireçlenmeyi önlediği de modern tıp tarafından alınan sonuçlarca saptanmıştır. Ayrıca alabalık bol olan ve o bölgelerdeki çocuklara yedirildiğinde, çocuklarda beyin kılcal damarlarının çabuk geliştiği modern tıp tarafından onaylanmıştır. Alabalığın felçli hastaların tedavisinde de önemli bir etkinliği olduğu iddia ediliyor ve kadınların sancısız doğum yapmalarını kolaylaştırıyor.

 

BEL-ASTIM TEDAVİSİ VE ALABALIK:

REÇETE 1- Malzeme: İki litre sızma Zeytinyağı, 7 adet alabalık, 3 adet bir litrelik cam kavanoz.

Hazırlanışı: Alabalıklar temizlenip, fleto olarak dilimlenir eşit miktarda 3 adet cam kavanoza konur, üzerine Zeytinyağını doldurup, 20 gün sonra süzülüp cam kavanoza koyup karanlık ve serin bir yerde muhafaza edilir.

Kullanılışı: Astım hastaları, alabalık yağından her sabah aç karnına bir Türk kahvesi fincanı içip 30 dakika sonra kahvaltı yapılır. Astım hastalığından kurtulmak için, en az 2-3 litre arası kullanmalıdır.

Eğer alabalık yağı kullanımı bittikten 30 gün sonra, astım illeti yavaş yavaş vücudu terk ediyorsa sevindirici bir haberdir. Eğer iyileşme hissetmiyorsanız aynı işlemi tekrarlayın. Çünkü kronik astımın tedavisi uzun sürer. Alerjik astım tedavisi daha kolaydır. Siz yeter ki, iradenizi kuvvetlendirin ve moralinizi bozmayın. Tedavi: İnsanların tabiatına göre kiminin kısa sürede kiminin de uzun süre tedavisi devam eder.

NOT: 1- Kullanacağınız Alabalıkların çiftliklerde yetişeni olmamalıdır; yoksa tedaviden netice almanız mümkün değil. Alabalıklar, ne kadar soğuk akarsu olursa o kadar şifalı olur. 2- Kullanacağınız Zeytinyağı, ya cam, ya da teneke ambalajlarda olmalıdır. Kesinlikle plastik veya benzer ambalajlardaki Zeytinyağını kullanmayın.

 

REÇETE 2- Hazırladığınız alabalık yağını ve bir tatlı kaşığı bal ile bel ağrısı sorunu olanların ağrıyan bölge en az 20-30 dakika parmaklarınızla dikine masaj yapıp, pudra haline getirdiğiniz tane karabiber ile o bölgeyi sıvayarak, bölgeyi bez ile bağlayıp 24 saatte bir, bu işleme ağrı kesilinceye kadar devam edin. Eğer düzenli bu uygulamayı yaptığınızda, bel ağrısından nasıl kurtulduğunuza hayret edeceksiniz.

 

REÇETE 3- Reçete 1’de hazırladığınız alabalık yağını ve bir tatlı kaşığı bal ile romatizmalı bölgeyi 20-30 dakika masaj yapın, üzerine pudra haline getirdiğiniz karabiberle sıvayıp,temizlenmiş doğal alabalık romatizmalı bölgeye bağlanır ve en az 24 saat bağlı tutulur. Bu işlemi her gün tazeleyip, üç hafta devam edilir.

 

UYARI! Karaciğer sorunu olanlar Dr. kontrolünde balık tüketmelidir. Balık yedikten 30-40 dakika sonra su içiniz.

 

Reçeteler ile ilgili soru ve önerilerinizi sitemiz aracılığı ile paylaşabilirsiniz.

 

BALIKPAPAN’dan, BALIKLI EKMEK TARİFİ: Malzeme: Bir kilo temizlenmiş kılçıksız alabalık, sazan veya deniz balığı (6 Kişilik), 120 gram taze zencefil rendesi, mayalanmış-kabarmış fırına sürülmeye hazır 2-2,5 kilo hamur, isteğe bağlı yeterince taze maydanoz, biber salçası veya kırmızı pul biber, dereotu, 6 adet taze yeşil biber ve nane. Hazırlanışı: Hamuru eşit miktarda 6’ya bölüp pide şekline getirin, temizlenmiş balık ve diğer katkı malzemeleri karıştırıp eşit miktarda kıymalı pide gibi ister açık, ister kapalı yaparak, yeşil biberi bütün olarak pidenin üzerine koyup fırında pişirin, sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

NOT: Balıklı ekmeği, yalnız balık eti ve taze zencefil rendesi ile de yapabilirsiniz.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ay Yıldızlı bayrağının daima dalgalanması uğruna şahadet şerbeti içen Aziz Vatan şehitlerini ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve emeği geçenleri daima şükran ve Rahmetle analım. Gazileri Minnetle Analım. Hastalara dua edelim.

Cenab-ı Allah, Büyük Türk Milletini şifadan mahrum etmeyen kullarından eylesin.

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun