Akşener: Parlamenter sistem için İstanbul iradesi ortaya konulacak

Akşener: Parlamenter sistem için İstanbul iradesi ortaya konulacak
3 Kasım 2019 10:00

İYİ Parti, kuruluşunun ikinci yılını Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin eksilerinin anlatıldığı bir panelle kutladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte partililere seslenen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “23 Haziran’da destan yazıldı. Tüm İstanbullular haksızlığa karşı ortaya büyük bir itiraz koydu. Türkiye’de değişmez zannedilen her bir noktanın değiştirilme iradesinin seçmende olduğunu ispatladık. Nasıl İstanbul iradesini ortaya koyduysa, parlamenter sisteme de geçiş konusunda da aynı iradeyi ortaya koyacak” dedi.

 

 

 

Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç’ın haberine göre İYİ Parti, siyasi yaşamındaki ikinci yılını kutlamak amacıyla dün bir araya geldi. İYİ parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen ikinci yıl resepsiyonuna İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Buğra Kavuncu, “İYİ Parti’nin varlığı Türkiye’de çok büyük değişikliklere sebep olmuştur. Yeni bir Türkiye tasavvuru koymuştur. Ülkenin geleceği ile ilgili kaybolan ümitleri tekrar yeşertmiştir. Demokrasi mücadelesi hiç durmadan devam etmiştir. Bugün burada olan birçok kişi neden hayır dememiz gerektiğini Türkiye’yi gezerek anlamışlardır. İYİ Parti iyi ki kurulmuştur, iyi ki vardır. Parlamentomuz milletin kendi iradesini gösterebildiği yerdir. Bu iradenin karşısında olanlar dün olduğu gibi bugün de bizi karşılarında bulacaklardır” dedi.

 

 

‘15 TEMMUZ GEREKÇE OLARAK KULLANILDI’

 

 

Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konulu panelle devam eden programın moderatörlüğünü Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu yürütürken, gazeteci-yazar Taha Akyol, Prof. Dr. Bahadır Erdem ve Prof. Dr. Ahmet Kasım Han da konuşmacı olarak katıldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin eleştirildiği panelde parlamenter sisteme geri dönülmesi yönünde fikir alışverişi yapıldı. TBMM’nin etkisini kaybettiğini ve milletvekillerinin sunduğu soru önergelerinin bile yanıtsız bırakıldığını kaydeden Taha Akyol, “Güçlü Meclis, güçlü demokrasi, bağımsız yargı ve kuvvetler ayrılığı sloganları ile hayatımıza giren sistem Meclis’e gerçekleşmesi mümkün olmayan bir yetki vermiştir. Şu an Meclis’in yetkileri, sadece Cumhurbaşkanlığı hakkındaki atama yetkileri olarak görünüyor. Meclis’e sunulan soru önergelerinin çoğu cevapsız kalıyor” diye konuştu. Parlamenter sistemin değiştirilmesi için 15 Temmuz’un gerekçe olarak kullanıldığını anlatan Bahadır Erdem de “150 yıllık parlamenter sistemi değiştirmek için gerekçeler gösterdiler. 15 Temmuz’u bir gerekçe olarak sundular. Darbeyi Gazi Meclis mi yaptı da bunu gerekçe olarak gösteriyorsunuz?” diye sordu. Denge ve denetleme sistemleri iyi işlemediği zaman, yapılan hataların devleti felç edebileceğini söyleyen Ahmet Kasım Han ise “Denge ve denetleme sistemleri iyi işlemediği zaman yapılan hatalar devleti felç edebilir ve yurttaşların huzur ve refahını engeller. Güç yozlaşır, Mutlak güç muhakkak yozlaşır” dedi.

 

 

PARLAMENTER SİSTEM İÇİN İRADE VURGUSU

 

 

Panelin ardından kürsüye Ekrem İmamoğlu ile birlikte gelen Meral Akşener, partililere seslenerek, “Hoş geldiniz size sevgili İmamoğlu’nu getirdim. Parlamenter sisteme dönmenin Türkiye’ye ve sayın Cumhurbaşkanı’na nefes aldıracağını bilimsel olarak ortaya koyduk. Bu bizim ikinci kuruluş yıl dönümümüz. Çok uzun bir yolu, pek çok acılarla rağmen engelleri aşa aşa geldiniz. 31 Mart ve 23 Haziran’da tüm İstanbullulara İmamoğlu’nun şahsında teşekkür ediyorum. Tüm İstanbullular haksızlığa karşı ortaya büyük bir itiraz koydu. 23 Haziran’da destan yazıldı. İyi ki İYİ Parti’yi kurmuşuz. İyi ki yanlışlıklara direnmişiz. Türkiye’de değişmez zannedilen her bir noktanın değiştirilme iradesinin seçmende olduğunu ispatladık. Nasıl İstanbul iradesini ortaya koyduysa, parlamenter sisteme de geçiş konusunda da aynı iradeyi ortaya koyacak” dedi. Akşener, konuşmanın ardından davetli siyasiler, partililer ve İmamoğlu ile birlikte İYİ Parti’nin kuruluş hikayesinin anlatıldığı fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.