Aksaray’ına muhafız alayı istemiyor çünkü…

Aksaray’ına muhafız alayı istemiyor çünkü…
19 Eylül 2014 17:30

Tayyip Erdoğan’ın Atatürk Orman Çiftliği’ne mahkeme kararlarını tanımayarak yaptırdığı “Aksaray”ına taşındığında, Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olmasıyla kurulan ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Cumhurbaşkanlığı makamını korumak üzere oluşturulan Muhafız Alayı’nı Aksarayı’nda istemediği ve orda Muhafız Alayı olmayacağı açıklandı.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Tayyip Erdoğan Aksarayı’nda belli ki polis içinden ve emin olduğu özel bir güvenlik ekibi kuracak.

 

Şimdi…

 

Muhafız alayı tipi birlikler Avrupa ülkelerinde de var tabii ki…

 

Bugün Avrupa ülkelerine gidin, İsveç’ten, Fransa’ya, İspanya’dan Hollanda’ya, her birinde Cumhurbaşkanı veya devlet başkanının bulunduğu binaları koruyan ordularına bağlı askeri birlikler görürsünüz.

 

Muhafız alayları aslında sadece Cumhurbaşkanlarını fiziksel anlamda korumak için değil, aynı zamanda sembolik olarak da kullanılırlar.

 

Bu, “devletimizin koruyucusu ordumuzdur, bu devletin sahibi vardır” anlamı taşıyan bir semboldür.

 

Ve, mesela Fransa devletinin devlet başkanları gerekli olan her siyasi işlerinde ordularını kullanırlar.

 

Arafat öldüğünde, hatırlanırsa, Fransa Cumhurbaşkanı Arafat’ı ölmeden kısa bir süre önce Paris’e taşıtmıştı.

 

Bu taşıma işlemini de Fransız ordusuna ve ona ait askeri uçaklara yaptırmıştı.

 

O zamanlar aktif gazeteci idim ve Arafat’a dair sorularıma ilişkin olarak yüksek rütbeli Fransız askerleri ile konuşup, bilgi almıştım.

 

Arafat’ın Kahire’de katıldığım cenazesi ise, devlete ve orduya sahip olmayan bir toplumun ne kadar çok hüzün taşıdığını göstermişti bana, Arafat’ın Kahire’deki cenaze töreni çok acıklı ve çok hüzünlüydü.

 

Cenaze karmakarışıktı, saygısızdı ve çok itikti.

 

Keza, Alman Başbakanı Merkel hemen tüm yurtdışı seyahatlerinde Alman Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklarla uçar ve ona yüksek rütbeli Alman askerleri eşlik eder.

 

Merkel’in uçtuğu uçakların üstünde, “Deutsche Luftwehr”, yani, “Alman Hava Kuvveti” yazar.

 

Şimdi tabii, Türk Deniz Kuvvetleri personelinin nerdeyse tamamını hapse tıktıran birinden üstünde, “Türk Hava Kuvvetleri” yazan bir uçakla uçmasını beklemediğiniz biliyorum…

 

Yalnız, ben bu yazıda Tayyip Erdoğan’ın Aksarayı’na spesifik olarak neden Muhafız Alayı koydurmayacağını anlatmak istiyorum.

 

Bunun çok çok basit bir nedeni var…

 

Tayyip Erdoğan orduya güvenmediği ve ne olur ne olmaz birgün darbe yapar diye korktuğu için, kendini TSK’ya ait Muhafız Alayı’nın eline bırakmak istemiyor.

 

Ama bundan çok daha önemlisi ve asıl önemli olan şu ki…

 

Tayyip Erdoğan ortaya çıkabileceğine ihtimal verdiği büyük bir siyasal kriz esnasında ordu herhangi bir aksiyon içine girerse, buna karşı kendi çevresinde konuşlandıracağı özel güvenlik güçlerini askerle çatıştırmayı dahi ihtimal dahilinde tutuyor.

 

Yani, diyelim ki, orduya bağlı askerler geldi, Erdoğan’ı almak istedi, Erdoğan o zaman teslim olmayacak ve çatışma çıkaracak.

 

Emin olun kafasındaki bu.

 

Dünyanın en gelişmiş, en hukuk devletine uygun birkaç ordusundan biri olan TSK hakkındaki tasavvuru bu.

 

Ve, bu bence çok çaresiz bir yaklaşım hayata…

 

Çünkü TSK hiçbir zaman Erdoğan’a karşı birşey yapmadı, kaldı ki yapmaya teşebbüs etmiş olsa bile Erdoğan herhalde ülkelerarası savaşa göre yapılandırılmış bir ağır silahlı güce karşı çevresindeki silahlı adamlarla karşı koyamaz, di mi?

 

Üstelik bir devlet adamı kendi ordusuna karşı silahlı adam çatıştırmayı aklına getirir mi hiç, getirmez.

 

Hem ne gerek var bu tür paranoyalara…

 

Merkel nasıl güveniyorsa, sen de güven orduna.

 

TSK Alman veya Fransız ordusundan daha az nitelikli değil ki…

 

Onu yıkmaya çalışacağına adam ol, hukuk devleti çizgisinde kal, illa gitmeyeceğim diye sandığı da zorlama, Türk Hava Kuvvetleri ile uç, 5 numara şapka giy, di mi?

 

not: Murat Belge iyi bir kültür adamıdır ve son yazılarından birinde Erdoğan’ın Aksarayı’nı Çavuşesku’nun evine benzetmiş, ben Çavuşeski’nin evi nasıldı bilmiyorum ama Murat Belge bilgilidir ve bu benzetmeyi boşuna yapmamıştır. Erdoğan’ın Aksarayı da Çavuşeski’ninki kadar çirkin ve köksüzdür tarihte herhalde.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Galiba bu iş tutacak
AKP seçmeninden oy alacak
Mütekabiliyet