AKP’ye göre her şeyin nedeni ‘fıtrat’

AKP’ye göre her şeyin nedeni ‘fıtrat’
30 Kasım 2018 10:29

AKP Aydın’da Jeotermal Enerji Santralı’nın (JES) yapılmasının ardından kente yayılan çürük yumurta kokusunu da fıtrata bağladı.

 

 

Aydın’da Jeotermal Enerji Santralı’nın (JES) yapılmasının ardından kente yayılan çürük yumurta kokusunu soran CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’e yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kokunun santraldan kaynaklandığını ve engellenemediğini söyledi.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; CHP’li Bülbül, Bakan Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Aydın’da yaşanan çevre sorunlarını gündeme getirdi.

 

Kimyasal kirliliğin yanı sıra depreme de neden olduğu bilinen JES’lerin çevreye verdiği zararın ne şekilde giderileceğini soran Bülbül’e yanıt veren Bakan Dönmez,santralların bulunduğu yerde kokunun “karakteristik bir gösterge” olduğunu söyledi. Kokuyu engellemeye dair bir çözümlerinin bulunmadığını itiraf eden Dönmez, görevin Aydın Valiliği’nde olduğunu kaydetti.

Dönmez, “Çevrenin korunmasıyla ilgili tedbirlerin alınıp alınmadığı İl Özel İdaresi ya da Valilik tarafından denetlenmektedir” dedi. Aydın’da dokuz yeni JES’in daha yapılacağını ‘müjdeleyen’ Dönmez’in yanıtını BirGün’e değerlendiren CHP’li Bülbül, “JES’lerin ekonomik faydasından önce, ortaya çıkan kimyasalların insan hayatı, hayvanlar, tarımsal ürünler ve ekosistem üzerindeki etkileri konuşulmalı” dedi.

 

‘Aydın’da toprakların yüzde 85’inde JES var’

 

2007 yılında çıkarılan yasanın ardından Aydın’da toprakların yüzde 85’inin jeotermal santral kurulumuna açıldığını hatırlatan Bülbül, şunları söyledi:

“Şimdi Türkiye’deki toplam JES’lerin yüzde 58’i Aydın’da. JES’ler yüzünden havadaki kükürt oranı yükselmiş, tarımsal ürünlerde ağır metal artıkları tespit edilmiş, bölge halkında kanser vakaları artmıştır. Ancak ne yazık ki hükümet, JES’lerin verdiği hasarı normalleştirmenin derdine düşmüş durumda. Çürük yumurta kokusunu JES’in fıtratından sayanlar insan hayatını da hiçe saymaktadırlar.”