‘AKP’nin 31 Mart korkusu Erdoğan’ın seçim stratejisini de derinden etkiledi’

‘AKP’nin 31 Mart korkusu Erdoğan’ın seçim stratejisini de derinden etkiledi’
15 Mart 2019 09:05

Bazı illeri kaybetme riski nedeniyle MHP ile ittifak yapan AKP’de, riskin devam etmesi üzerine Erdoğan ve bakanlar “devlet işleri”ni askıya alarak tam saha çalışıyor.

 

Emine Kaplan / Cumhuriyet

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2014 yerel seçimlerinde İstanbul’da 4, Ankara’da yalnızca 2 miting yaparken, 31 Mart seçimleri için neredeyse ilçe ilçe geziyor. İstanbul’da bugüne kadar 8 ilçede miting ve 6 açılış ve temel atma töreni, Ankara’da 8 miting yapan Erdoğan, Hatay ve Muğla’nın ilçelerini de miting programına aldı. Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara, İstanbul ve İzmir’de ortak miting yapacak.

 

 

AKP’nin “beka” söylemiyle kazanmaya çalıştığı 31 Mart yerel seçimi, önceki seçimlerden büyük farklılıklar taşıyor. Bazı illeri kaybetme riski nedeniyle MHP ile ittifak yapan AKP’de riskin devam etmesi üzerine Erdoğan ve bakanlar “devlet işleri”ni askıya alarak, tam saha çalışıyor. HDP’nin de Millet İttifakı’nda yer aldığı algısı yaratarak, özellikle Batı’daki seçmeni kendi safına çekmeye çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel önem verdiği Ankara ve İstanbul’u önceki seçimlerden farklı olarak ilçe ilçe geziyor. Ankara’da 2014 yerel seçiminde yalnızca 2 miting yapan Erdoğan’ın 31 Mart için bugüne kadar miting yaptığı ilçe sayısı 8’e çıktı. Gölbaşı, Pursaklar, Yenimahalle, Altındağ, Etimesgut, Mamak, Keçiören ve Sincan’da miting yapan Erdoğan’ın, seçime kadar bu sayıyı artırması bekleniyor.

 

 

İstanbul’da da benzer bir tablo çizen Erdoğan, 2014’te yalnızca 4 miting yapmıştı. Erdoğan’ın İstanbul’da bugüne kadar yaptığı miting 8 olurken, açılış ve temel atma törenleriyle seçim çalışması yapılan toplantı sayısı 14’e ulaştı. Ataşehir, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Sancaktepe, Eyüpsultan ve Esenyurt’ta miting yapan Erdoğan, Kasımpaşa, Beyoğlu, Taksim, Tuzla ve Halkalı’da tören adı altında halka seslendi. Erdoğan, İstanbul’a ayrıca ‘Büyük Sivaslılar Buluşması’na da katıldı. İl mitinglerine devam eden Erdoğan’ın, Hatay’ın İskenderun, Muğla’nın Fethiye ilçesinde de miting yapması dikkat çekti.

 

 

Kutuplaşmaya güveniyor

 

 

Bunlarla da yetinmeyen Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ortak mitingler de yapacak. İki lider, 17 Mart’ta İzmir, 23 Mart’ta Ankara, 24 Mart’ta da İstanbul’da birlikte halka seslenecek.

 

 

Erdoğan, bakanlar, parti yöneticileri ve milletvekillerinin tam saha çalışmasına karşın 2014’te kazanılan bazı illerde Millet İttifakı’nın adaylarına karşı seçimi garantiye alacak bir üstünlüğü henüz sağlayamayan AKP, özellikle kararsızlar içinde yer alan kendi seçmeninin sandık başında Cumhur İttifakı’na yöneleceği hesabı yapıyor. Parti kulislerinde, “Anketlerde kararsızların oranında henüz bir aşağıya doğru gidiş yok. Ancak ekonomik nedenlerle partiye mesafe koyan seçmen, Millet İttifakı tarafına geçmez. Millet İttifakı’na birçok yerde HDP’nin de destek verdiğini biliyor. Sandık başına gittiği zaman yine Cumhur İttifakı içinde kalacaktır, AKP’ye vermese bile MHP’ye oy verecektir. Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle partinin oyu yüzde 40’ların altına düşebilir ama ittifak nedeniyle belediyelerde çok büyük sürpriz yaşanmaz” görüşü dile getiriliyor.

 

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1294907/AKP_nin_31_Mart_korkusu_Cumhurbaskani_Erdogan_in_secim_stratejisini_de_derinden_etkiledi.html