AKP’lilerin vakfına büyük kıyak

AKP’lilerin vakfına büyük kıyak
10 Eylül 2013 10:04

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı, Fatih Belediyesi’nin yaptırmakta olduğu kız öğrenci yurdunu resmi işlemler yapılmadan ‘kendi yurdu’ ilan etti.

 

 

Başbakan Erdoğan’ın çocuklarının genel kurul üyesi olduğu vakıf, yurdu 25 yıllığına bedelsiz alacak.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının, akrabalarının, AKP’li milletvekili ve belediye başkanlarının genel kurul üyesi olduğu “Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV)” bir ilke imza attı. AKP’li Fatih Belediyesi’nin yaptırdığı halen inşaat halindeki kız öğrenci yurdunu belediyeye teslim edilmeden ve resmi işlemler yapılmadan “kendi yurdu” ilan etti.

 

İnternet sitesinden yurdun adını değiştirerek tanıtımlara ve ön kayıtlara başlayan vakıf ilgili makamların onayından sonra yurdu 25 yıllığına bedelsiz alacak. Fatih Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, “Bu yurt binası ve arsası TÜRGEV tarafından Fatih Belediye Başkanlığı’na resmen sipariş edilmiştir. Fatih halkının parası peşkeş çekilmiştir” dedi.

 

Fatih’te yaşanan bir yıllık süreç özetle şöyle gelişti:

 

. Vakıf, ilk önce AKP’li Fatih Belediyesi’nin Ekim 2012’de yapımına başladığı Silivrikapı Kız Öğrenci Yurdu’nu aylar öncesinden sanki kendi yurdu gibi internet sitesinden duyurmaya başladı. Bu duyuruda yurdun maket resimlerine yer verdi; belediyenin koyduğu ismi “Mevlanakapı Kız Öğrenci Yurdu” olarak değiştirdi.

 

. Aylarca yapılan bu duyurunun ardından söz konusu yurt; internet sitesini haklı çıkarırcasına daha inşaatı bile bitmeden vakfa 25 yıllığına bedelsiz olarak verilmesi için adım atıldı. AKP’li belediye yurdu ihale ettiği ASL firmasından teslim bile almadan (Resmi Teslim Tarihi: 6 Kasım 2013) vakfa vermek için geçtiğimiz çarşamba günü İlçe Meclisi’nden ilk kararı geçirdi. CHP’liler bu karara ret oyu verdi.

 

. Şimdilerde yurdun Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile kızı Esra Albayrak’ın üyesi olduğu TÜRGEV’e devri için Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve sonrasında ilgili makamların imzası bekleniyor. Devirdeki en dikkat çeken ayrıntı ise Fatih Belediye Başkanı Demir’in de Erdoğan’ın çocukları gibi yurdu devredeceği vakfın genel kurul üyesi olması.

 

. TÜRGEV, resmi olarak kendisine devredilmeyen yurt için öğrencileri kabul etmeye, ön kayıt bile yapmaya başlamış durumda.

 

TÜRGEV GENEL KURUL ÜYELERİ

 

. Necmeddin Bilal Erdoğan (Başbakan Erdoğan’ın oğlu)

. Esra Albayrak (Başbakan Erdoğan’ın kızı)

. Serhat Albayrak (Başbakan Erdoğan’ın damadının ağabeyi)

. Reyhan Uzuner (Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kayınvalidesi)

. Ziya İlgen (Başbakan Erdoğan’ın eniştesi)

. Şule Albayrak (Başbakan Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın eltisi)

. Ahmet Ergün (Başbakan Erdoğan’ın en yakın arkadaşlarından)

. Bülent Turan (AKP İstanbul Milletvekili)

. Hasan Can (AKP’li Ümraniye Belediye Başkanı)

. Mevlüt Uysal (AKP’li Başakşehir Belediye Başkanı)

. Mustafa Demir (AKP’li Fatih Belediye Başkanı)

. Mehmet Doğan Kubat (AKP İstanbul Milletvekili)

. Mustafa Ataş (AKP İstanbul Milletvekili)

. Yasemin Solmaz (Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen İşadamı Remzi Gür’ün kızı)

. Zeynep Feyza Eker Ayhan (Tarım Bakanı Mehdi Eker’in kızı)

 

‘Halkın parası peşkeş çekildi’

 

Fatih Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu belediye tutanaklarına da geçen konuşmalarında süreci özetle şöyle anlatıyor: “TÜRGEV‘den sipariş alınarak yapıldığı meydana çıkan yurt binasının projesinin onaylanarak yapılması için Meclis’e getirildiğinde CHP grubu olarak; “yurdun yapıldıktan sonra nasıl kim ya da kimler tarafından işletileceği konusunda çekincelerimizin olduğunu, bu binanın bir vakıf ya da kuruluşa verileceği kaygısı taşımakta olduğumuzu” belirttik.

 

Bu yüzden onaylanma ve ihale izni safhasında Silivrikapi Kız Öğrenci Yurdu isimli yapılacak yurt için alınacak Meclis kararına yurdun Fatih Belediyesi ya da Kredi Yurtlar Kurumu tarafından işletilmesi konusunda net bir ifade konulması gerektiğini aksi halde ret oyu kullanacağımızı açıkladık. Bunun üzerine AKP’liler bize  “siz öğrenci yurduna karşı mısınız” suçlaması yöneltti. Ancak aradan geçen süreç gösterdi ki Fatih Belediyesi tarafından 8 bin metrekare belediye arsası üzerine belediye bütçesinden yapılan yurt binası sanki sipariş üzerine yapılmış. İnşaat halindeki yurt daha meclis kararı olmadan yaklaşık 5-6 aydır TÜRGEV’in web sitesinde tanıtılmaktadır. Yani bu yurt binası ve arsası TÜRGEV tarafından Fatih Belediye Başkanlığı’na sipariş edilmiş ve bedelsiz 25 yıllığına tahsis edilmek üzere Fatih halkının parası peşkeş çekilmiştir.

 

Vergi muafiyeti kazandı

 

Üyeleriyle Erdoğan ailesinin vakfı gibi bir görüntü çizen TÜRGEV, Maliye Bakanlığı’nın “08.05.2009 Tarih ve 48107 sayılı Vergi Muafiyeti Statüsüne Uygunluk” yazısı üzerine 2011 yılında Bakanlar Kurulu’nun onayıyla “Vergi Muafiyeti Statüsü” kazandı.

 

Yurt SİT alanında yükseldi

 

3 katlı Osmanlı konağı mimarisi ile yapılan proje, UNESCO Dünya Miras Alanı sınırları içinde kalıyor. İnşaat aşamasında müze denetimi sıkıntısı yaşanmaması için Koruma Kurulu’ndan karar çıkarılmış. İstanbul 2 Nolu Yenileme Alanları Koruma Kurulu’nun 27 Kasım 2012 tarihli kararında, ‘‘Hafriyat sırasında 2863 sayılı kanun (Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası) kapsamında herhangi bir bulguya rastlanılması halinde anılan kanunun 4. maddesi (Haber verme zorunluluğu) kapsamında söz konusu çalışmanın durdurularak İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’ne haber verilmesi gerektiğine karar verildi’’ denilerek yurt inşaatı için kıyak çekilmiş. Her ne kadar Koruma Kurulu yetkilileri arazinin tarihi ve kentsel sit olduğunu, arkeolojik sit olmadığı için bu kararın alındığını savunsalar da UNESCO ilkeleri bu savunmayı çürütüyor. Dünya Miras listesi kapsamında kalan alanlarda UNESCO ‘tüm kazıların müze denetiminde olmasını’ tavsiye ediyor…

 

Ümraniye’deki yurdu Emine Erdoğan açmış

 

TÜRGEV’in Ümraniye’deki yurdu Şule Yüksel Şenler Kız Öğrenci Yurdu’nun geçen yılki açılışını Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan yapmıştı. Yurdun adını ise Şule Yüksel Şenler olarak Başbakan önermişti. Yurdun açılışına aynı zamanda TÜRGEV üyesi, Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak da katılmıştı.

 

Büyük bir tesadüf eseri AKP’li Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da TÜRGEV’in genel kurul üyesiydi. Tören sırasında hem Emine Erdoğan hem de Şule Yüksel Şenler bir konuşma yapmış; Şenler’in konuşması sırasında Emine Erdoğan gözyaşlarını tutamamıştı.

 

 

Aykut Küçükkaya / Cumhuriyet