AKP'li yıllarda gelir dağılımındaki denge daha da bozuldu

AKP'li yıllarda gelir dağılımındaki denge daha da bozuldu
17 Mayıs 2013 09:33

Ekonomik ve İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’ nün raporuna göre Türkiye’deki gelir dağılımı dengesizliği, AKP’li yıllarda daha da arttı.

OECD raporuna göre Çin, Meksika ve Türkiye gelir dağılımı eşitsizliği konusunda ilk sırada geliyor. Çocuk yoksulluğu önemli oranda artan Türkiye’de, 2009’da yoksulların nüfustaki payı yüzde 19.3’e çıktı.

Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel krizin başladığı 2010’dan bu yana üye ülkelerde gelir dağılımı adaletsizliğinin arttığı uyarısında bulunurken Türkiye gelir dağılımı adaletsizliğinin en fazla yaşandığı ülkeler arasında gösterildi. OECD raporunda, “sosyal harcamalardaki kesintilerin, bu gelir dağılımı adaletsizliğini daha fazla körükleyeceği” vurgulandı.

OECD raporuna göre vergiler ve sosyal kesintiler çıktıktan sonra OECD ülkelerinde nüfusun en zengin yüzde 10’u, yine nüfusun en fakir yüzde 10’undan 9.5 misli daha fazla kazanıyor. Çin, Meksika, Türkiye ve ABD gelir uçurumunun en derin olduğu ülkeler konumunda bulunuyor. Türkiye’de en zengin yüzde 10, en fakir yüzde 10’un 15.1 katı kazanıyor. İzlanda, Slovenya, Norveç ve Danimarka ise gelir dağılım adaletsizliğinin en az olduğu OECD ülkelerinin başında geliyor.

Çocuk yoksulluğuna dikkat

Rapora göre çocuk yoksulluğu 2007’den bu yana 16 OECD ülkesinde; Türkiye, İspanya, Belçika, Slovenya ve Macaristan’da görülen yüzde 2’yi aşan oranlarla birlikte yükseldi. 2007-2010 arasında OECD ülkelerinde yoksulluk çocuklar arasında yüzde 13’ten yüzde 14’e, gençler arasında yüzde 12’den 14’e yükseldi. Yaşlı nüfusta ise yüzde 15’ten yüzde 12’ye indi.
Rapor, göreli yoksulluğun da Türkiye’de arttığını ortaya koydu. 1995’te göreli yoksulların nüfustaki payı yüzde 16.1 olan Türkiye’de bu oran 2009’da yüzde 19.3’e çıktı. OECD’de göreli yoksulların oranı 1995’te yüzde 9.4 idi. Oran 2010’da yüzde 11.1’e yükseldi.

Göreli yoksulluk, tüm hanehalklarının gelirleri sıralandığında en ortadaki kişinin gelirinin yüzde 50’sinden azını alanları ifade ediyor.

Rapora göre OECD genelinde 2007-2010 arasında yoksul hanehalkları, zenginlerden fazla kayıp verme ve daha az kazanma eğilimine girdi. Kriz öncesi gelir düzeyi kriter alındığında birçok ülkede yoksulluk içinde yaşayan insanların sayısı, kriz süresince yükseldi. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, son verilerin, mali krizle birlikte hükümetin kamu harcamalarını kontrol altına almaya çalıştığı bir dönemde, toplunun en “kırılgan” kesimlerinin daha iyi korunma ihtiyacını bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Gelir dağılım adaletsizliği konusunun, 28-29 Mayıs’ta Paris’te düzenlenecek OECD Bakanlar Konseyi toplantılarında ele alınması bekleniyor.

Muhalif Gazete