AKP’li belediyeden muhtarlara harçlık skandalı

AKP’li belediyeden muhtarlara harçlık skandalı
4 Kasım 2018 15:50

AKP’li belediyelerden etik tartışma yaratan uygulamaya Denizli Büyükşehir Belediyesi de katıldı.

 

 

 

AKP’li Ankara ilçe belediyelerinin ‘muhtarlara harçlık’ ayıbının bir benzerini de Denizli Belediyesi yaptı ve il genelindeki tüm muhtarlara her ay 250 lira el harçlığı verdi. Ankara Mamak Belediyesi ilçedeki tüm muhtarlara her ay 150, Keçiören Belediyesi de yılda bir kez 250 lira ‘harçlık’ veriyordu.

 

Denizli Belediyesi hesaplarını inceleyen Sayıştay, “Kamu idaresinin, muhtarlıkların ihtiyaçlarını karşılamak üzere il sınırı genelindeki tüm muhtarlara aylık 250 TL nakdi yardımda bulunduğu tespit edilmiştir” dedi. Denizli’de 617 muhtar bulunuyor.

 

 

DEVLET ZATEN MAAŞ VERİYOR

 

Muhtarların devlette zaten maaş aldığını belirten Sayıştay, belediyelerin bu tür para vermesini yasalara aykırı buldu ve “Belediyeler muhtarlara ancak ayni yardımda bulunabilirler” dedi. Muhtarlar, devletten yaklaşık 2 bin lira maaş alıyor. Ayrıca yaptıkları işlemler için de vatandaştan harcırah kesiyor.

 

Denizli Belediyesi de, muhtarlara düzenli para verdiklerini doğruladı ve “Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin almış olduğu 21.02.2017 tarih ve 215 sayılı kararla ilimiz sınırları içerisinde yer alan mahalle muhtarlıklarımıza ayda 250 TL olmak üzere üç ayda bir 750 TL internet elektrik, su, telefon, doğal gaz, yakacak vb. giderleri için destekte bulunulmaktadır” dedi.

 

ETİK TARTIŞMASI

 

AKP’li belediyelerin, devletten zaten maaş alan muhtarlara düzenli harçlık vermesi etik tartışmayı da beraberinde getirdi.

 

Durumu değerlendiren Sayıştay, “Kanun koyucu, mezkûr Kanun maddesine dayanarak nakdi yardım yapılabilmesini de amaçlasaydı, madde metninde yer alan ‘ayni yardım ve destek’ ibaresi yerine yalnızca ‘yardım ve destek’ ibaresi kullanılırdı. Ancak mezkûr Kanun maddesinde ‘ayni yardım ve destek’ ibaresi kullanılarak bu konuda bir ayrım ve sınırlamaya gidildiği anlaşılmaktadır” dedi. Sayıştay, İçişleri Bakanlığı’nın da, resmi yazılarında, “Belediye tarafından mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkanları ölçüsünde muhtarlık hizmetlerinin yürütülmesi için, demirbaş ve sarf malzemeleri alınabileceği, ancak nakdi yardım yapılamayacağı değerlendirilmektedir” dediğini de aktardı.

 

 

Kaynak: Ali Ekber Ertürk/Sözcü

AKP’li belediyeden muhtarlara harçlık skandalı