AKP’li belediye, vatandaşın arazisi ile belediye mülkiyetindeki araziyi yer değiştirdi

AKP’li belediye, vatandaşın arazisi ile belediye mülkiyetindeki araziyi yer değiştirdi
27 Şubat 2020 09:50

AK Parti’li Şehitkamil Belediyesi’nde yaşanan skandallar bitmiyor. Belediye bu kez Gaziantep, Şehitkamil ilçesi Burak Mahallesi’ndeki yol kenarında kalan bir vatandaşın arazisi ile arazinin arkasında kalan belediye mülkiyetindeki araziyi yer değiştirdi.

 

 

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, vatandaş kendisine ait arazinin belediyenin arazisinden daha kıymetli olduğunu belirterek dava açtı. Dava sonucu mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi ve işlemi iptal etti, ancak belediye arazide çalışmalara başladı.

 

 

VEKİL İMZA YETTİ

 
Gaziantep Şehitkamil İlçe Belediyesi 26 Aralık 2018 tarihinde bir vatandaşın kıymetli arazisiyle kendi arazisinin yerini değiştirdi. Tartışmalı kararı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de onayladı. Vatandaşlar bu kararın iptali istemiyle büyükşehir belediyesine ve ilçe belediyesine dava açtı. Vatandaşların avukatı Mehmet Uçar, dava dilekçesinde, “İlçe belediyesinin Burak Mahallesi’nde yer alan vatandaşın imarlı arazisine ilişkin tekrar imar uygulaması yaparak vatandaşın cadde kenarındaki arazisi ile arka tarafta kalan belediye arazisini yer değiştir” denildi. Belediyenin bu işlemi pazaryeri yapacağı gerekçesiyle yaptığı, pazar yerini belediyenin kendi arazisine de yapabileceği ifade edildi. İlçe belediyesinin arazide çalışmalara başladığı belirtilen dava dilekçesinde, belediyenin imar kanunundaki yetkilerini suistimal ettiği ifade edilerek kararın yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi istendi.

 

 

MAHKEME: HUKUKA UYGUN DEĞİL

 
Davayı görüşen Gaziantep 2. İdare Mahkemesi ilçe belediyesinin encümen kararını büyükşehir belediye encümeninin onaylaması gerekirken kararı imar ve şehircilik daire başkanı tarafından belediye başkanı adına onaylandığı vurguladı. Mahkeme, bu onayın hukuka uymadığını belirterek telafisi güç ve imkânsız zararlar ortaya çıkmaması için 27 Haziran 2019 tarihinde oybirliğiyle işlemin yürütmesini durdurdu. Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesi karara itirazı da reddedildi.

 

‘BÜYÜK ZULÜM’

 

 

aziantep 2. İdare Mahkemesi, 24 Ekim 2019 tarihinde söz konusu işlemi de oybirliğiyle iptal etti. Avukat Mehmet Uçar, “Gaziantep Şehitkamil Belediyesi yürütmeyi durdurma ve iptal kararına uymuyor. Arsada inşaat için iş makineleri çalıştırıyor. Şimdi müvekkillerim ne yapsın? Devleti diğer örgütlü yapılardan ayıran hukuktur. Hukuka uymadığı zaman devletin onlardan ne farkı kalıyor? Şimdi bundan daha büyük zulüm olur mu? Mülkiyet hakkımız ihlal ediliyor, tapulu arsamız elimizden alınıyor” dedi.