AKP'den yandaşa kaymaklı ekmek kadayıfı

AKP'den yandaşa kaymaklı ekmek kadayıfı
21 Ocak 2013 10:23

Devletten 110 bin liraya kiraladı başkasına 1.5 milyon liraya verdi.

Sarıyer’de devlete ait bir akaryakıt istasyonu şahsa kiralandı. Bu durumu fırsat bilenler, yeri üçüncü bir kişiye kiralayarak 13 kat fazla para kazandı.

Raporda daha birçok skandal var…

Maliye Bakanlığı’nın 2011 yılı Denetim Raporu’nun bazı bölümlerine Sözcü Gazetesi ulaştı. TBMM’ye sunulmadığı için kamuoyuna açıklanmayan Sayıştay Raporu’ndan çarpıcı yolsuzluk bilgileri ortaya çıktı. Sayıştay Başkanlığının Haziran 2012′ deki raporunda, kamu kurumlarında yapılan denetimler yer alıyor. Devlete ait taşınmazların kira gelirlerinin piyasa rayicine göre ayarlanması bir yönetmelikle kaldırılmıştı.


 
Bu durumu fırsat bilenler, ikinci bir kiralamaya giderek milyon dolarlar kazandığı tespit edildi. İstanbul Sarıyer ilçesinde bulunan akaryakıt istasyonunun kiralanmasında tam bir skandal yaşandı. 2010 yılı kiralama bedeli olarak devlete 110 bin 135 TL ödendi. Kiralamayı yapan kişi benzinliği üçüncü bir kişiye 1 milyon 466 bin 273 TL’ye kiraya verdi. Kamudan kiralama yapan kişi hiçbir iş yapmadan 13 kat fazla para aldı. Raporda, “Devletin kasasma girmesi gereken paralar şahıslara gitmiştir” bilgisine yer verildi.

Maliye parası vakfa gitti

Sayıştay Raporu’nda tespit edilen bir skandal da Hazine’ye ait taşınmazların Diyanet İşleri Başkanlığı’na kiraya verdiği yerlerde yaşandı. Kiralama sonucu elde edilen gelirin yüzde 25’inin Maliye’ye ödenmesi gerekiyordu. Ancak devletin kasasma girmesi gereken para ‘Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfı’na yatırıldı. Raporda, Hazine ile Diyanet arasmda yapılan protokolün değiştirilmesi istendi.

Hazine tarafından yeşil alan, park, yol ve meydan olarak belediyeye terk edilen yerlere ticari alanlar yapıldı. İstanbul Kadıköy’de Galatasaray Spor Kulübü ‘kapalı yüzme havuzu’, Fenerbahçe Spor Kulübü ‘konukevi ve restoran’, İstanbul Yelken Kulübü ‘bina’, İspark ‘otopark’, Kadıköy belediyesi ‘restoran’ yapıldı. Bu yapılan yerlerin işgal yöntemiyle ve imar planı değiştirilmeksizin terk amacı dışında kullanıldığı tespit edildi.

AKP’li Üsküdar Belediyesi, 7 milyon 370 bin liralık vergi borcu için 4 camiyi Hazine’ye devretmişti. AKP’li Sancaktepe Belediyesi’nin de borçlarından kurtulmak için 6 camiyi, bir sağlık merkezini ve bir okulu devrettiği ortaya çıkmıştı. Borçlardan kurtulmanın yolunu bulan AKP’li belediyelere bir yenisi daha eklendi.

Beykoz Belediyesi bütçesine yarar sağlamak adı alfanda belediye meclis ve encümen kararıyla, Yıldırım Bayezid tarafından 1394-95 yıllarında yaptırılan tarihi Anadolu Hisarı Kalesi’nin içinde yer alan parselleri metrekaresi bin liradan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne satarak 2 parsel için toplam 1.436.650 lira kazandı. Beykoz Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Halit Kılıç satış kararım yargıya taşıdı.

Satışta aykırılık yok

Satışa itiraz eden CHP’li Meclis Üyeleri önce Beykoz Belediye Meclisi’ne sundukları yazılı önerge ile satışına karar verilen parsellerden ikisinin Anadolu Hisarı Kalesi’ne biçilen değerin ne olduğunu sordu. Alfanda Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in imzası bulunan önergenin cevabında satışta aykırı bir durumun olmadığı yer aldı.  Kılıç belediyenin kaynak yaratmak için 2007’den beri sürekli olarak Beykoz’un değerli taşınmazlarını sattığını iddia ederek, “Sadece Anadolu Hisarı değil, tarihi bir çok yer satıldı. Borçlar için yer satılıyor ama bir yandan da yıllık 10.2 milyon liraya 83 araç şoförüyle birlikte belediye tarafından kiralanıyor. Belediyenin borcu azalmıyor. 2007’den beri kıymetli 30’a yakın yer sattılar” dedi.