AKP’de tasfiye kavgası başladı!

AKP’de tasfiye kavgası başladı!
20 Kasım 2014 09:00

AKP Genel Merkezi’nin ‘kongrelere tek listeyle gidilsin’ talimatı bu kez İstanbul Bahçelievler’de kriz yarattı. Bahçelievler ilçe yöneticisi Mustafa Açıkgöz’ün alternatif listesi, kongre divan kurulunca reddedildi. Partide operasyon yapıldığını belirten kıdemli AKP’liler, “Gençler kolay yönlendirilir düşüncesiyle ağabeyler tasfiye ediliyor” dedi.

 

 

AKP’de İzmit, Kartepe kongresinden sonra İstanbul Bahçelievler kongresinde de liste krizi çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı kongrede genel merkezin isteği doğrultusunda seçime tek listeyle girilmek istenerek AKP Bahçelievler eski ilçe yönetim kurulu üyesi Mustafa Açıkgöz’ün listesi reddedildi.

 

 

Liste krizi AK Parti içerisinde huzursuzluk oluşturdu. AKP’de seçilmişlerin değil atanmışların yönetime getirildiğini savunan bazı partililer, AKP’ye yıllarca emek vermiş kadroların bu şekilde tasfiye edildiğini öne sürdü. Genel merkezin desteklediği listelerdeki adayların “AKP kurulduğunda ortaokulda okuyan gençler” olduğunu ifade eden bir kısım AKP’li, kuruluşundan beri partiye emek vermiş kadroların dışlandığını iddia etti. Partililer, eski kadroların tasfiyesiyle AKP’nin hafızasının silindiğini belirtti. Gençlerin tercih edilme nedeni ise daha kolay yönlendirilebilecekleri düşüncesi.

 

 

TASFİYELER 2011’DE BAŞLADI

 

 

Taraf’a konuşan kaynaklar, AKP’nin kuruluşundan beri içinde bulunan eski kadronun yönetimden uzaklaştırılması sürecinin 2011 seçimlerinden hemen önce başladığını dile getirdi. O dönem kapalı kapılar ardında parti yönetiminden uzaklaştırılanların “cemaatçi” oldukları için uzaklaştırıldığının ifade edildiğini söyleyen kaynaklar, ancak bugün bambaşka bir noktaya gelindiğini belirtiyor. Kulislere göre artık AKP içinde “paralel” sözcüğü, rakibini saf dışı etmek isteyen siyasetçiler için kullanışlı bir malzeme haline dönüştü. Paralel sıfatının, yıllarını AKP teşkilatında geçirmiş güçlü isimler için bile yerli yersiz kullanılmaya başlanması, partililer arasında huzursuzluk oluşturdu.

 

 

LİSTE NASIL REDDEDİLDİ

 

 

AKP İstanbul Bahçelievler İlçe Teşkilatı 9 Kasım’da 5. olağan kongresini gerçekleştirdi. Kongrede genel merkezin isteği doğrultusunda seçime tek listeyle girilmek istendi. Ancak AKP Bahçelievler eski ilçe yönetim kurulu üyesi Mustafa Açıkgöz kongreye kendi listesiyle katılmak istedi. Divan başkanı AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati, Açıkgöz’ün listesini kabul etmek istemediğini açıkça dile getirdi. Israrlar üzerine listeyi alan Nebati, bu kez de üst yazı olmadığı için başvuruyu reddetti. Divan Başkanı, yazının gelmesinin ardından üç ayrı üst yazı gelmesi gerektiğini belirterek başvuruyu geçersiz saydı. Böylece genel merkezin desteklediği liste seçimi kazandı.

 

 

Kaynak: Taraf / Sümeyra Tansel