AKP’de ‘sahte anketli’ seçim önlemi

AKP’de ‘sahte anketli’ seçim önlemi
31 Ağustos 2015 21:41

Araştırmalar oylarda yükselme değil düşme eğilimini gösteriyor. Parti tabanı Türkiye’nin geldiği durumdan rahatsız. İl başkanları bu nedenle üyelerin çalışmalardan uzak durduğunu ifade ediyor.

 

 

Türkiye 1 Kasım’da yeniden seçime giderken AKP’de moraller bozuk, gerilim yüksek, panik büyüyor. PKK/HDP’nin hükümete taşınmasına tepki artıyor. Partide dağılmayı önlemek için sahte anketler devreye sokuldu. 7 Haziran öncesinde olduğu gibi gerçek anketler yerine, kamuoyuna AKP oylarını yüksek gösteren anketler servis edilmeye başlandı.

 
1 Kasım’da seçim kararı alınmasıyla birlikte AKP’de çalışmalar yoğunlaştı. Ancak gelen bilgiler moralleri bozuyor. Yaptırılan anketler AKP oylarında yükselme değil düşme eğilimini gösteriyor. AKP kulislerinde bu durum “istikrarlı düşüş” olarak adlandırılıyor. İllerden gelen bilgiler ve son yapılan il başkanları toplantısı da tedirginliği arttırmış durumda. Toplantıya katılan Egeli bir il başkanı, il başkanlarının yorgun olduğunu belirterek, “Toplantıda bu durum herkesin yüzüne yansımıştı. ‘Şimdi bu seçim de nereden çıktı’ havası vardı. Davutoğlu da öyle bir konuşma yaptı ki başkanları daha da yordu. Biz 7 Haziran seçimlerinde tabanı harekete geçiremedik. Partililer ülkenin geldiği durumdan rahatsız. Bu nedenle uzak durdular. Şimdi onları harekete geçirebileceğimiz hiçbir yeni durum da yok” dedi.

 

 

TERÖRE KARŞI MÜCADELENİN SAHİBİ AKP DEĞİL TSK

 
PKK’ya karşı başlatılan mücadelenin AKP’ye yarayacağı iddiaları da kabul görmüyor. Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre, toplantıya katılan il başkanlarının bu konuda bölgelerindeki gelişmelerle ilgili olarak parti yöneticilerine anlattıkları şöyle:

 
“PKK’ya ilk operasyonların başladığı günlerde AKP lehine bir hava esti. Ama sonra hızla değişti. Vatandaş PKK’ya karşı mücadelenin sahibi olarak AKP’yi değil TSK’yı görüyor. Hatta şehitlerin sorumlusu olarak AKP’yi görmeye başladı. ‘Bütün bunların nedeni açılım. PKK’yı siz şımarttınız’ diye tepki gösteriyorlar. En çok da Dolmabahçe’de HDP’lilerle yapılan ortak basın açıklaması konuşuluyor. Şehit cenazelerine gidemez olduk. Halk tepki gösteriyor. Birçok arkadaşımız korkuyor. Adeta suçluluk psikozu içinde. Halk tarafından linç edilmekten korkar hale geldik.”

 

 

KOALİSYONU BİZ ENGELLEDİK

 
Son dönemde yaşanan hükümet krizinin sorumlusu olarak da parti yönetimi görülüyor. AKP tabanı koalisyonu engelleyenin Erdoğan ve onun talimatıyla Davutoğlu olduğuna inanıyor. “Bari MHP ile kursaydık” eleştirileri giderek yükseliyor. En çok tartışılan konulardan biri de “1 Kasım’da sonuç değişmezse ne olacak? Ya oylarımız ve milletvekili sayımız düşerse ne yapacağız? Bu yaşananların hesabını kim verecek?” soruları.

 

 

ŞEHİTLER GELİRKEN PKK’YI HÜKÜMETE TAŞIDIK

 
Tartışılan bir başka konu da seçim hükümetine seçilen bakanlar. Seçim hükümeti için belirlenen bakanlar da AKP’de sıkıntı yaratmış durumda. “Parti yönetimine niye danışılmıyor” sesleri yükselirken, belirlenen bakanların seçim öncesi partiyi sıkıntıya sokacağı konuşuluyor. PKK/HDP’nin hükümete taşınmasına da tepki büyüyor. Bir MKYK üyesinin de genel merkezde kalabalık bir grupla sohbet ederken, HDP’lilerin hükümete taşınmasına tabandan gelen tepkilerin büyüdüğünü kaydederek,”Partililer TSK, PKK’ya karşı mücadelede şehitler verirken biz PKK’lıları hükümete taşıyoruz. Gittiğimiz yerlerde bunun hesabını veremiyoruz diye sitem ediyorlar” diye konuştuğu belirtiliyor.

 

 

ANKETLERLE PSİKOLOJİK SAVAŞ

 
AKP’de işler kötüye gitmeye başlayınca parti yönetiminde de, il ve ilçe örgütlerinde de gerilim artmış durumda. Parti içi kavgalar giderek sertleşirken, AKP yönetimi paniği önlemek için 7 Haziran öncesinde olduğu gibi şişirilmiş anketlere sarılmış durumda. Ancak anketler pek inandırıcı bulunmuyor. Nitekim il başkanları toplantısı sırasında bazı il başkanları arasında bu konuda tartışmalar yaşandığı bildiriliyor. Bir il başkanının bir MYK üyesine, “Kardeşim palavra anketlerle ortaya çıkmayın. 7 Haziran öncesi yüzde 47-52 arasında anketler ortaya atıldı. Partinin en yetkili kişileri bunları dillendirdi. ‘Erdoğan’ın masasındaki’, ‘Davutoğlu’nun masasındaki anketler’ diye sunuldu. 7 Haziran’da takke düştü kel göründü. Vatandaş artık bunlara inanmaz. Başka yöntem bulalım” dediği anlatılıyor. Bu arada, Davutoğlu da önceki gün televizyonda AKP oylarının 44-45’lerde olduğunu açıkladı. Davutoğlu’nun bu açıklaması AKP içindeki paniği önleme amaçlı olduğu belirtildi.

 

 

ERDOĞAN’A GÜVEN AZALIYOR

 
AKP kulislerinde konuşulanlara göre AKP’de Tayyip Erdoğan’a olan güven de giderek azalıyor. Erdoğan’ın sadece kendini düşündüğüne inananların sayısının hızla arttığı ifade ediliyor. Koalisyon konusunda izlediği politikaya tepki çok. “Erdoğan’ın yarattığı gerilimin kendisinin ve yakınlarının yolsuzluklarından kaynaklandığını, AKP iktidardan giderse hesap sorulur endişesi taşıdığı” iddialarının AKP içinde daha fazla konuşulmaya başlandığı bildiriliyor. “Erdoğan kendi sıkıntısını partinin sıkıntısı gibi göstermeye çalışıyor” diyen AKP’liler bile ortaya çıkmış durumda. Partide kenarda kalan eski üst düzey yöneticilerin toplantılarında da sık sık bu tür ifadeler kullanıldığı vurgulanıyor.