AKP’de ‘oy kaybı’ paniği

AKP’de ‘oy kaybı’ paniği
30 Mayıs 2015 09:59

Erdoğan ve Davutoğlu’nun yürüttüğü çifte kampanyaya, kamu kaynaklarıyla dağıtılan seçim rüşvetlerine rağmen, anketlere yansıyan oy kaybı AKP’de panik yarattı. Parti yönetimi yeni ‘önlemler’ aldı.

 

 

Anketlere yansıyan oy kaybı AKP’de panik yarattı. Parti yönetimi, aday olmayan vekiller dahil eski belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu popüler isimleri yeni görevlendirmelerle sahaya sürdü.

 

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yürüttüğü çifte kampanya, kamu kaynaklarıyla dağıtılan seçim rüşvetlerine rağmen 7 Haziran genel seçiminde oy kaybı yaşayacağına kesin gözüyle bakılan AKP, seçime sayılı günler kala özellikle büyük çoğunluğu daha önce iktidar partisine oy vermiş kararsız seçmenleri etkileme çabasıyla harekete geçti. Erdoğan’ın “Arkadaşlarımdan aldığım bilgi şu; ‘bir sükûnet, bir rehavet var, bunu çözemiyoruz’ diyorlar. Rehavet partilerin örgütlerinde de var, vatandaşta da ilgisizlik var” itirafının ardından AKP yönetiminin bazı yeni bazı kararlar aldığı öğrenildi.

 

 

TANINMIŞ GÖREVLİLER

 
Alınan bilgiye göre Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı strateji toplantılarında partinin oy oranı ve seçmenin ilgisizliği masaya yatırıldı. Seçim için geri sayım başlamasına rağmen anketlere göre sayıları azalmayan kararsızların önemli bir bölümünün daha önce AKP’ye oy vermiş olduğunun saptanması üzerine parti yönetimi saha çalışması için yeni görevlendirmeler yaptı. Üç dönem kuralı nedeniyle listeye konulmayan eski bakan, popüler eski milletvekilleri ve eski belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu isimler görevlendirdikleri illerde, parti örgütleri ve yerel yönetimlere yönelik şikâyetleri saptamak üzere çalışma yapıyor.

 

 

Çalışmalar daha önce AKP’ye oy verdiği halde bu seçimde sıkıntılı görünen bölgelerde yoğunlaştırılırken, bakan ve parti yöneticilerinin programlarında da bu bölgelere seçime kadar birkaç kez daha gitmeleri için değişiklik yapıldı.

 

 

DIŞARIDA HAYAL KIRIKLIĞI

 
AKP yurtdışı seçmen oyları konusunda da umduğunu bulamadı. Seçmen sayısı 2 milyon 837 bin olmasına rağmen sandıkların kapanmasına birkaç gün kala oy verenlerin sayısı 700 bine ulaşmadı. Almanya’da ayrı bir Seçim Koordinasyon Merkezi kuran AKP, bakan, milletvekili ve belediye başkanlarına “hemşehri gruplarına” göre programlar yapmasına rağmen beklediği düzeyde bir katılımı sağlayamadı.

 

 

Kaynak: Birgün / Sebahat Karakoyun