AKP’de kongre öncesi çatlak derinleşiyor: İstifalar sürecek

AKP’de kongre öncesi çatlak derinleşiyor: İstifalar sürecek
8 Aralık 2019 11:05

Yerel seçimlerin ardından çalkantıların yaşandığı AKP’de istifaların ardı arkası kesilmiyor. Kongre hazırlıklarına başlayan ve eski bakanların yeni oluşum hamleleri nedeniyle sarsılan partide, şimdiye dek 9 il başkanı istifa ederken, bu sayının 20’yi bulabileceği konuşuluyor

 

 

Birgün’de yer alan habere göre 31 Mart yerel seçimlerinde yaşadığı hezimetin yanı sıra, Eski Bakan Ali Babacan ile Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni parti girişimlerinin çalkantılara neden olduğu AKP’de sular durulmuyor. AKP’li Artvin İl Başkanı Şenol Alpaslan’ın istifasının ardından, partinin Denizli ilçe örgütlerinden de peş peşe istifalar geldi.

Önümüzdeki aylarda gerçekleşecek kongre öncesi parti içinde yaşanan çatlaklar derinleşirken, istifaların da ardı arkası kesilmiyor. Uzun süredir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi başta olmak üzere rahatsızlıkların yüksek sesle dillendirildiği partide, Genel Başkan Erdoğan’ın parti tabanını Davutoğlu ve Babacan ekseninden ne kadar koruyabileceği de merak konusu.

Seçim yenilgisinin faturasının il ve ilçe başkanlarına kesildiği partide, aylardır uzun soluklu bir yeniden dizayn mücadelesi yaşanıyor. Şimdiye kadar 9 il başkanı partiden istifasını verirken, AKP’ye yakın kaynaklar, bu rakamın ilçe kongrelerinin başlayacağı 2020 Şubat’ına dek 20’yi bulacağını ifade ediyor. Kesin tarihin henüz açıklanmadığı genel kongreye kadar ise partide tansiyon düşecek gibi görünmüyor.

 

 

Partiden açıklama yok

 

 

Son olarak AKP’li Artvin İl Başkanı Şenol Alpaslan’ın içinde bulunduğu ekonomik durumu gerekçe göstererek istifasının ardından, partinin Denizli ilçe örgütlerinden de peş peşe istifalar geldi. AKP Bozkurt İlçe Başkanı Tolga Yanal, Çivril İlçe Başkanı Mehmet Kale, Serinhisar İlçe Başkanı Ali Özcan ve Güney İlçe Başkanı Celal Özgülen istifalarını verdi. Dört ilçe başkanı da istifa kararlarını AKP İl Başkanlığı’na gönderirken, konuya ilişkin AKP İl Başkanlığı’ndan bir açıklama yapılmadı.

AKP’de geçtiğimiz ay Çanakkale, Kütahya, Manisa, Amasya, Siirt, Iğdır, Kırşehir ve Balıkesir il başkanları da istifa etmiş, AKP Balıkesir İl Başkanı Ahmet Sağlam’ın istifa açıklamasında MHP’nin yanı sıra CHP ve İyi Parti il başkanlarına da teşekkür etmesi dikkat çekmişti.

 

 

İlçe başkanları da gidecek

 

 

AKP’ye yakın kaynakların aktardığına göre il başkanlarının yanı sıra birçok ilçe başkanının da 2020 Şubat’ında başlayacak kongreler öncesinde istifaları istendi. AKP kaynakları, “İlçe kongrelerinde göreve kimlerin getirileceği, il başkanları ile birlikte belirlenecek. Bu amaçla, mevcut il başkanı devam etmeyecekse yerine gelecek yeni il başkanı ile ilçe yönetimlerini belirleyeceğiz. İlçe kongreleri konusunda yeni tayin edilen il başkanları söz sahibi olacak” açıklamasında bulundu.