AKP’de ayrışma kesinleşiyor!

AKP’de ayrışma kesinleşiyor!
9 Mayıs 2019 11:38

Yenilecek İstanbul seçimine 7 Haziran-1 Kasım süreci örnek verilse de AKP’de durum bu kez farklı. 7 Haziran’dan 1 Kasım’a birlik halinde giden AKP’nin içi bu kez kaynıyor. YSK kararıyla köprüler tamamen atıldı.

 

 

7 Haziran 2015 seçimlerinden tek başına iktidar imkanını kaybederek çıkan AKP’nin ülkeyi 1 Kasım seçimlerine götürmesi, İstanbul seçimlerinin yenilenmesi hakkındaki tartışmalarda bir söylem aracı konumunda. Birgün Gazetesi’nden Sebahat Karakoyun’un haberine göre ise, bu kez durum o günlerden farklı. 7 Haziran’dan sonra parti içindeki hegemonyasını koruyarak ülkeyi 1 Kasım’a sürükleyen Erdoğan, 23 Haziran’a giderken ise parçalı bir parti yapısıyla karşı karşıya. İçeriden eleştirilerin dozu da ilk kez ‘ayrışmaya’ işaret eder vaziyette.

AKP’de, gizliden gizliye devam eden iç çekişmenin kopuşa neden olacağı ve yeni parti kurulacağı iddiaları yerel seçimlerin ardından daha çok konuşulmaya başladı. Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’nun İstanbul seçiminin iptaline ilişkin YSK kararına yönelik eleştirileri, köprülerin tamamen atıldığı yorumlarını güçlendirdi. Gül’ün perde arkasında destek verdiği Ali Babacan’ın Ağustos ayında harekete geçebileceği belirtiliyor.

 

ÖNCE GÜL, SONRA DAVUTOĞLU

 

Gül’ün ilk kez bu kadar açık olan, “Anayasa Mahkemesi’nin 2007 yılındaki haksız ‘367 kararı’ karşısında ne hissettiysem, başka bir yüksek mahkeme olan Yüksek Seçim Kurulu’nun dün aldığı kararı duyunca aynı duyguları yaşadım. Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız” mesajının hemen ardından Davutoğlu da Twitter aracılığıyla tepkisini dile getirdi. YSK kararının “evrensel hukuka ve yerleşmiş teamüllere aykırılıklar taşıdığını” belirten Davutoğlu “Siyasi hareketler için en büyük kayıp seçimlerin değil toplumsal vicdanda ahlaki üstünlüğün kaybedilmesidir” dedi.

 

İKİ AYRI ÇALIŞMA

 

Parti içi muhalefetin iki önemli ismi Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’nun sosyal medya aracılığıyla iptal kararını eleştirmesi uzun süredir gündemde olan “yeni oluşum” çalışmalarının hız kazandığı yorumlarına neden oldu.

AKP’de, yeni bir oluşum için eski başbakan Ahmet Davutoğlu ile Abdullah Gül’ün destek verdiği Ali Babacan önderliğinde iki ayrı çalışma yürütüldüğü biliniyor. İki ekibin ortak bir çalışma yürütmesine yönelik bazı girişimler olduğu ancak bunların sonuçsuz kaldığı belirtilirken Babacan’ın öncülük ettiği oluşumun hazırlıklarının hızlandığına dikkat çekiliyor.

 

YENİ SÖYLEM HAZIRLIĞI

 

Ali Babacan liderliğinde yola çıkacak yeni oluşum için bir süredir İstanbul ve Ankara’da yapılan toplantılarda ülke sorunlarına yönelik yeni bir söylem oluşturmaya yönelik öneri metinleri hazırlandığı konuşuluyor.

Partileşme sürecinde yararlanılacağı belirtilen bu öneri metinlerinde, “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, ekonomi, yargı ve adalet sisteminin sorunları ve dış politika” konulu dört ana başlıkta olduğu, yeni sistemin yarattığı sorunlara işaret edildiğine de dikkat çekiliyor.

 

ESKİLER PERDE ARKASINDA

 

Kulislerde, Ali Babacan’ın önderliğindeki yeni oluşumun, Ağustos ayında çıkış yapabileceği, partileşme sürecinin de bundan bir süre sonra tamamlanacağı konuşuluyor. 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve bir süredir geri planda olan bazı eski bakanların Ali Babacan’la yürüttükleri çalışmaya karşın vitrinde yer almayacakları öne sürülüyor. Babacan’ın bazı eski bürokratlar ve genç siyasetçilerin de aralarında bulunduğu “yeni bir vitrinle” çıkış yapmayı planladığı belirtiliyor.