AKP ve MHP’ye seçmenden vize yok!

AKP ve MHP’ye seçmenden vize yok!
4 Nisan 2018 11:20

PİAR Araştırma Danışmanlık firması 6-18 Marttarihlerinde yaptıkları kamuoyu araştırmasını açıkladı.

 

 

Türkiye genelini temsil eden 26 ilde, yaş ve cinsiyet kotası kullanılarak 5 bin 620 seçmenle yüz yüze görüşerek yapılan ankete göre, iktidar partisinde büyük bir gerileme yaşanırken, İYİ Parti’nin yükselişi göze çarpıyor.

 

 

Araştırmaya göre, 1 Kasım’da AKP’ye oy verenlerin yüzde 63’ü Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini belirtirken, her 5 MHP seçmeninden yalnızca 1’i Erdoğan’a oy vereceğini söylüyor. Buna göre Cumhur İttifakı MHP tabanında tam anlamıyla karşılık bulamıyor.

 

 

1

Öte yandan MHP seçmenlerinin yarıdan fazlasının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Meral Akşener’e oy vereceğini söylüyor olması da bu durumu doğruluyor.

2

MHP 6 PUAN KAYBEDİYOR

CHP adayının henüz belli olmaması ve sol parti adayının sağ seçmenden çok fazla oy alamayacağının düşünülmesi sebebiyle “CHP adayına oy veririm” diyenlerin oranının CHP’ye oy verenlerin oldukça altında seyretmesine sebep oluyor.

3

Ankete göre, “İYİ Parti en fazla oyu CHP’den alıyor” algısının doğru olmadığı ortaya çıkıyor. İYİ Parti, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 1 Kasım’daki oylarının yüzde 14’ünü alıyor. Bu durumda Adalet ve Kalkınma Partisi, İYİ Parti’ye yaklaşık 7 puan kaybederken, CHP yaklaşık 4, MHP ise 6 puan kaybedecektir.

4

Sadece oy oranlarına bakarak değil, reel oylara bakılarak yapılacak tespitler doğru olacaktır. Diğer yandan partisine en sadık seçmen grubu olarak HDP seçmenleri göze çarpıyor. Ankete göre, AKP ve MHP oy toplamı 45,4 iken ittifaka oy vereceklerin oranı 43-44 civarında görülüyor.

5

Bu tablo MHP seçmeninin bir kısmının ittifaka oy vermeyeceğini, AKP seçmenlerinin ise milliyetçi olmayanlar ile Kürt kökenli olanlarının bir kısmının MHP ittifakına sıcak bakmadığını gösteriyor.

 

SP-İYİ PARTİ İTTİFAKI ETKİLİ

 

Öte yandan muhalefet için en verimli ittifak modelin ise CHP ve HDP’nin ayrı ayrı seçime girmesi, İYİ Parti’nin ise Saadet Partisi’yle ittifak kurması olduğu görünüyor. Zira Adalet ve Kalkınma Partisinden oy almanın en kolay yolu Saadet Partisi’nin baraj sorununu ortadan kaldırmak olacaktır.

 

6

 

Bu arada Saadet Partisi, CHP’nin de içerisinde olduğu bir ittifaka girmesi durumunda, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden alması muhtemel oyları alamayacaktır. CHP ve HDP ittifak kurdukları takdirde toplam oylarından çok çok az da olsa kayıp vereceklerinden bu ittifak modelinin gerçekleşme ihtimali düşüktür.

 

7

 

Fakat Muhalefetin birinci partisi olma konumunu kaybetme baskısıyla CHP yönetiminin HDP ile bir ittifak modeline son anda evet deme ihtimali de vardır. Sonuç olarak İYİ Parti’nin Saadet Partisi ile ittifak halinde seçime girmesi Cumhur İttifakı’nın Meclis çoğunluğunu kaybetmesine sebep olacaktır. Bu durum ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda çıkacak sonucu doğrudan ve çok güçlü bir biçimde etkileyecektir.