AKP ve MHP’den yeni HDP planı!

AKP ve MHP’den yeni HDP planı!
8 Şubat 2019 10:44

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşmede, Erdoğan’ın Bahçeli’ye, “Cumhur İttifakı’nın illerde de genişletilmesi önerisinde bulunduğu” belirtildi.

 

 

 

Buna göre, iki partinin illerde yapacağı ittifakta önceliğin Hakkâki, Şırnak, Bitlis gibi HDP’nin oy oranlarının yüksek olduğu Doğu illerine verileceği öğrenilirken, MHP’nin oy oranının yüksek olduğu Kars ve Iğdır ile Millet İttifakı kapsamında yer alan Isparta, Elazığ gibi illerde de ittifakın gündeme gelebileceği belirtiliyor. Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre; her iki partinin ittifak kapsamında oluşturduğu heyetlerin yeniden iller üzerinde bir çalışma yapacağı ve genel başkanlara sunacağı ifade edilirken, illerde ittifak olması kapsamında, daha önceden aday gösterilen isimlerin de çekilmesi gündeme gelebilecek. Ayrıca görüşmede, Erdoğan’ın Bahçeli’ye, “Meclis Başkanlığı ile ilgili AKP’ye verdiği destekten ötürü teşekkür ettiği” de öğrenildi. MHP ile AKP arasındaki ittifak “yalnızca büyükşehirler ve ilçelerini” kapsıyordu. Her iki parti, 51 ilde “doğal ittifakların oluşabileceği” gerekçesiyle ittifak yoluna gitmemiş ve kendi adaylarıyla seçime girme kararı almıştı. Ancak Erdoğan ile Bahçeli’nin önceki gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 45 dakika süren görüşmesinin ardından AKP ve MHP’de illerde de ittifakın masada olması kararı alındığı öğrenildi.

 

 

ÖNCELİK DOĞU’DA

 

 

Cumhur İttifakı’nın, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’ndan farklı olarak illerdeki ittifakında önceliğin Doğu illerinde olabileceğine dikkat çekiliyor. 24 Haziran seçimlerinde HDP’nin Tunceli, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak, Hakkâri, Muş, Van, Ağrı, Iğdır’da birinci parti olduğuna işaret ediliyor. HDP’nin birinci parti olduğu bu illerden Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyesi olduklarından, o illerde Cumhur İttifakı kapsamında MHP, AKP’nin adayını destekleyecek. Geri kalan Hakkâri, Tunceli, Şırnak, Batman, Muş, Ağrı ve Iğdır’da ise her iki partinin ittifaka gideceği belirtiliyor.

 

 

MİLLET İTTİFAKI MASADA

 

 

MHP ve AKP’nin yerel seçimlerde iller bazında ittifak yapması halinde, CHP ve İYİ Parti’nin ittifak halinde olduğu illerin de gündeme geleceğine işaret ediliyor. Bu kapsamda AKP’nin 2014 yerel seçimlerinde MHP’nin kazandığı Kars Belediyesi ile HDP’ye çok küçük bir farkla kaptırdığı Iğdır’da ve MHP’nin elinde bulundurduğu Isparta’da da MHP’yi destekleyebileceği ifade ediliyor. Ayrıca Tokat, Amasya, Kütahya, Çanakkale, Uşak gibi illerin durumu da yeniden gözden geçirilecek. Gerekirse bu illerde önde olan partinin adayının lehine diğer partinin adayı yarıştan çekilecek. Hangi illerde ne şekilde bir ittifakın yapılacağı ise her iki partinin teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcıları öncülüğünde yapılacak çalışmalar sonrası netleşmesi bekleniyor.

 

 

ERDOĞAN’DAN TEŞEKKÜR

 

 

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Meclis Başkanlığı konusunda “AK P kimi açıklarsa açıklasın destek olacakları ve MHP’nin aday çıkarmayacağı” yönünde açıklamalarda bulunan MHP lideri Bahçeli’ye teşekkür ettiği de belirtildi. Ayrıca Erdoğan’ın Bahçeli’ye, Cumhur İttifakı’nın “pazara kadar değil, mezara kadar süreceği” vurgusunu yinelediği öğrenildi.