AKP-MHP’nin yerel seçimlerdeki hedefi: CHP’li Eskişehir belediyesi

AKP-MHP’nin yerel seçimlerdeki hedefi: CHP’li Eskişehir belediyesi
4 Eylül 2018 09:54

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Cumhur ittifakı’nın yerel seçimlerde de devam etmesine’ yönelik açıklamasıyla birlikte siyaset kulislerinde, bu birlikteliğin anayasal zorunluluktan ötürü ‘yasal değil, protokol esasına dayalı bir birliktelik olabileceği’ değerlendirmesi yapılıyor.

 

 

Anayasanın 64. maddesinin son fıkrası ‘Seçim yasalarında yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulamaz’ hükmünü taşıyor. Bu nedenle 30 Mart 2019 öncesinde, AKP ile MHP’nin yerel seçimler için ortak protokol oluşturduklarını kamuoyuna deklare edebilecekleri, böylece Bahçeli’nin istediği ‘fiili bir ittifakın’ oluşabileceğine dikkat çekildi.

 

 

Cumhur İttifakı’nın hedefi Eskişehir

 

Yıllardır CHP’nin elinde bulunan ve Yılmaz Büyükerşen’in başarılarıyla gündeme gelen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, AKP-MHP’nin hedeflediği iller arasında ilk sırada yer alıyor. İttifak durumunda, Eskişehir’in AKP’li ya da MHP’li bir aday tarafından kazanabileceği öne sürülürken, İYİ Parti’nin de siyaset sahasına girmesi ve CHP’nin de İYİ Parti ile olası ittifakında, her iki ittifakın Eskişehir’de başa baş yarışacağına dikkat çekiliyor, öte yandan, MHP Aydın, Burdur ve Edirne’nin yanı sıra, HDP’nin güçlü olduğu İğdır’da da AKP ile ittifak yaparak bu belediyeleri kazanmayı hedefliyor.

 
Yerel seçimlerde, başta CHP olmak üzere HDP ve diğer siyasi partilere ezici bir üstünlük kurmaya hazırlanan AKP’nin ittifakta, ‘MHP’nin hassasiyetlerini dikkate alacağı’ belirtilirken, MHP’nin özellikle, ‘Çözüm Süreci’nde aktif rol almayan kişilerin aday gösterilmesini’ istediği belirtiliyor.

 
AKP’liler AKP’li belediyelerden ŞİKAYETÇİ

 
AKP’nin, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere ilişkin parti tabanında yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada vatandaşlar, belediye başkanlarına ulaşamam, hizmetlerin sıradanlaşması ve rant iddialarından şikayetçi oldu.

 

Tabanda yapılan araştırma, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında masaya yatırıldı.

 

Edinilen bilgilere göre, vatandaşların gündeme getirdiği şikayet başlıklarının benzer olduğuna dikkat çekildi ve vatandaşın şikayet konusu yaptığı yerel uygulamaların başında, ‘şehirlerin altyapısındaki eksiklikleri gidermek için çalışmalar yap boz, yeniden yap gibi hoyratça yapılıyor, bu çalışmalarda bir rant var. En büyük rahatsızlıklardan biri yolsuzluk ve rant iddiaları. Başkan ve üst düzey yöneticilere ulaşamama. Hizmetlerin sıradanlaşmasının’ geldiği vurgulandı.

97a839e71e0c04e5