AKP kulisleri fena karıştı!

AKP kulisleri fena karıştı!
25 Haziran 2015 08:12

AKP’li 2 dönemlik vekiller olası bir erken seçim için şimdiden kulis yapmaya başladı. AKP kulisleri fena karıştı 3 dönemlik vekiller erken seçimde geri dönebilecek mi?

 

 

3 dönemlik milletvekilinin veda etmesine seyirci kalan 2 dönemlikler bu konuda kulis yapmaya başladılar. Seçim sonuçlarının tek başına iktidar olanağı vermediğinin ortaya çıkmasıyla AKP içinde en çok konuşulan konuların başında, koalisyon seçeneklerinin yanı sıra olası bir seçimde 3 dönem kapsamına girecek milletvekillerinin durumu var. 70 kadar 3 dönemlik milletvekilinin siyasete veda etmesine seyirci kalan 2 dönemlik milletvekilleri, şimdi sürecin kendi aleyhlerine işlemeye başlaması üzerine bu konuda kulis yapmaya başladılar.

 

KONGREDE DEĞİŞTİRİLEBİLİR

 

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, Eylül ayında yapılması öngörülen kongrede, aylardan beri tartışılan 3 dönem kuralının kaldırılması konusunda, parti içinde ciddi bir hazırlık yapıldığı öğrenildi. Partinin tüzüğünde yer alan ve “3 dönem milletvekili seçilenlere 1 dönem ara verme zorunluluğu” getiren kuralın kaldırılması için seçimlerden önce girişim olmuş, ancak Babakan Ahmet Davutoğlu, “Ben de kaldırılmasından yanayım ama şu an zaman uygun değil” demişti. Bu nedenle, 3 dönem kuralına takılan 70 milletvekili bu seçimde listeye konulmadı. Ancak hükümet kurulamaması durumunda erken seçim gündeme gelirse, partinin 2 dönemlik 30 milletvekili 6 ay geçmeden 3 dönemlik olacak ve listeye giremeyecek. 2 dönemlikler, “Erken seçim olursa bu dönem sayılmasın” kulisi yapmaya başladılar. Parti kurmayları, tartışmaların yeniden yaşanmaması için çok tartışılan bu kuralın kaldırılmasının gündeme gelebileceğini belirttiler.

 

ARTIK BU SİZİN SORUNUNUZ

 

Sistem aynen devam ederse, 7 Haziran seçimlerinde listeye konmayan 3 dönemlikler, 1 dönem ara vermiş sayılacaklar ve yeniden aday olabilecekler. 2 dönemdir siyaset yapan ve bu seçimlerde yeniden milletvekili seçilen bir isim, 3 dönem kuralı nedeniyle siyasete veda eden bir eski bakana, “Erken seçim olursa biz daha siyasete merhaba diyemeden 3 dönemlik olup gitmek zorunda kalacağız” diye serzenişte bulundu. Eski bakan ise “Eeee artık bu bizim değil, sizin sorununuz…” yanıtını verdi.

 

KİMLER VEDA EDEBİLİR

 

Olası bir erken seçimde Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Ali Babacan, Binali Yıldırım, Beşir Atalay, Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin, Faruk Çelik, Sadullah Ergin, Nihat Ergün, Nimet Baş, Taner Yıldız, Hayati Yazıcı, Nurettin Canikli, Mehdi Eker, Mevlüt Çavuşoğlu, Bekir Bozdağ ve Ömer Çelik gibi isimlerin de aralarında yer aldığı 3 dönemlik eski ağır topların milletvekilliği için önleri açılacak. Buna karşılık tüzük değiştirilmezse, kabine üyeleri Mehmet Şimşek, Mehmet Müezzinoğlu, Veysel Eroğlu, İdris Güllüce, Cevdet Yılmaz, Lütfi Elvan, Fikri Işık’ın yanı sıra, Ahmet Aydın, Ahmet İyimaya, Necdet Ünüvar, Ayşe Nur Bahçekapılı, Öznur Çalık, Süreyya Sadi Bilgiç, Recai Berber gibi isimler 3 dönem engeliyle karşılaşacaklar.

 

BAKAN SAYISI 30’A ÇIKACAK

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan son Bakanlar Kurulu toplantısında, olası koalisyonda bakanlıkların dağılımı gündeme geldi. Bu konudaki eski örnekler, bazı bakanlar tarafından anlatıldı. Olası bir koalisyonda, bakanlık sayısının arttırılmasının mümkün olacağı ifade edildi. Bu durumda, hangi bakanlıkların bölünebileceğine örnekler veren bakanlar oldu. Örneklerde Turizm ve Kültür, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri veya Gümrük ve Ticaret Bakanlıklarının istenirse bölünebileceği dile getirildi. Halen başbakan, 4 başbakan yardımcısı ve 21 icracı bakanlık olmak üzere toplam 26 olan kabine üyesi sayısının, koalisyon görüşmelerine bağlı olarak 30’a çıkartılabileceği gündeme geldi. Toplantıda, kaç bakanlığın koalisyon ortağına verileceği, bu bakanlıkların hangileri olabileceği konuşulmazken sadece bölünebilecek bakanlıklar değerlendirildi.