AKP depremi yok sayıyor

AKP depremi yok sayıyor
17 Ağustos 2012 12:26

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “İktidar partisi, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğu gerçeğini algılayamıyor” dedi. Tekin, AKP’nin ”Deprem Vergisi”ni başka alanlarda kullanmasını da eleştirdi.

17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “İktidar partisi 17 Ağustos depreminden en küçük bir ders dahi çıkarmadı. Depremin yıkıcı etkisine karşı tek bir önlem bile alınmadı” dedi. 17 Ağustos depreminin üzerinden 13 yıl geçtiğini hatırlatan Tekin, “AKP depremin yıkıcı etkisini azaltacak önlemleri almak yerine, iktidara gelir gelmez Ulusal Deprem Konseyi’ni lağvetti. Bu uygulama, AKP’nin deprem gerçeğini algılayamadığını ve yurttaşların can güvenliğini hiçe saydığını gösteriyor” ifadesini kullandı.

17 Ağustos depreminin ardından uygulamaya konulan “Deprem Vergisi” sayesinde 33 milyardan fazla para toplandığını söyleyen Tekin, “Bu para bile AKP tarafından depreme karşı önlem için değil, başka alanlardaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla harcandı. Dünyada böyle bir uygulama yok. Bir vergi toplandığı alan için harcanır” dedi. AKP’nin deprem vergilerini kentleri yenilemek yerine ”duble yollar”a harcadığını söyleyen Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deprem Vergisi adı altında toplanan paralar, AKP’nin o çok övündüğü duble yollara harcandı. Bu yüzden Van’da depreme karşı hiçbir önlem alınamadı ve onlarca yurttaşımız AKP’nin sorumsuzluğu yüzünden canından oldu. Vergiler depreme karşı önlemler için harcansaydı, Van’da belki de hiç kimse ölmeyecekti.”

AKP’nin depreme karşı tedbir almak yerine, depremde kaç kişinin öleceğini hesapladığını da söyleyen Tekin, “Bu tam AKP tarzı siyasettir. Ellerinde yüzlerce olanak varken, önlem almıyor, kaç kişinin cenazesini kaldırabileceklerini tartışıyorlar. Türkiye bu anlayışı hak etmiyor” dedi.

AKP iktidarının, deprem olduğunda yurttaşların sığınabileceği “yeşil alanları” hızla imara açtığını da belirten Tekin, “Kentlerde artık kaçıp sığınabileceğim bir metrekara alan dahi kalmadı” ifadesini kullandı. AKP’nin depreme karşı ayrılan yeşil alanları imara açtırdığını ve bu alanlara yüksek katlı binalar kurulduğunu hatırlatan Tekin, sözlerine şöyle devam etti:

“AKP’lilerin gözü doymak bilmeyen kar hırsı, yüzbinlerce insanın can güvenliğini tehlikeye atıyor. Depremde kaçıp sığınabileceğimiz tüm alanlar hızla yok ediliyor. Kentlerde depremin yıkıcı etkisine karşı tek bir önlem dahi alınmıyor. İktidar bir an önce bu vurdumduymaz tavrından vazgeçmeli ve yurttaşlarımızın can – mal güvenliğini sağlayacak tedbirler almalıdır.”

Tekin, CHP’nin depreme karşı onlarca bilimsel çalışma yaptığını ve iktidar partisi bundan yararlanmak istediği taktirde, bilimsel çalışmaları kendilerine yollayabileceklerini söyledi. Tekin, Ulusal Deprem Konseyi’nin de yeniden faaliyete geçirilmesini istedi.