‘AKP denetimden kaçıyor’

‘AKP denetimden kaçıyor’
26 Kasım 2014 10:36

Usulsüzlük ve yolsuzluk tartışmalarıyla kamuoyunda büyük yankı uyandıran TBMM KİT Komisyonu’nun rutin denetim programı AKP döneminde ilk kez ertelendi.

 

 

Usulsüzlük ve yolsuzluk tartışmalarının yaşandığı TBMM KİT Komisyonu’nda pek çok kamu kurum ve kuruluşun hesaplarının denetlenmesine ilişkin yasama yılının başında belirlenen gündem, “Genel Kurul’un yoğun çalışma programı” gerekçe gösterilerek ertelendi. AKP döneminde ilk kez KİT Komisyonu çalışmaları ertelenirken Ziraat Bankası, TKİ ve TCDD gibi pek çok kurumun hesapları henüz görüşülmemişti. Komisyonun üyesi CHP’li Turgay Develi, AKP’nin komisyonda ortaya çıkan yolsuzluklardan rahatsız olduğunu belirterek, “12 yıldır ilk kez bu durum yaşanıyor. AKP seçim öncesi denetimden kaçtı” değerlendirmesini yaptı.

 

 

TBMM KİT Komisyonu’nda kamu iktisadi teşebbüslerinin hesaplarıyla ilgili yapılan görüşmeler kapsamında bugüne kadar pek çok kurumda usulsüzlük yapıldığı ve yolsuzluk yaşandığına ilişkin Sayıştay raporlarına yansıyan ciddi iddialar gündeme gelmişti. Türkiye Taş Kömürleri İşletmeleri’nin hesaplarını ibra etmeyerek kurumun mahkemelik olmasını sağlayan komisyonda; TOKİ, İller Bankası ve Halkbank’ın hesaplarına ilişkin görüşmelerde muhalefet ile iktidar arasında büyük tartışmalar yaşanmıştı. Komisyonun gündeminde Ziraat Bankası, TCDD, TKİ, TEDAŞ, TRT ve PTT’nin çeşitli yıllara ilişkin hesapları bulunuyordu.

 

 

Meclis’in programı yoğunmuş

 

 

KİT Komisyonu’nun çalışma yöntemine göre her yasama yılının başında daha önce belirlenen yıllara ilişkin KİT’lerin bütçeleri ele alınıyor. Hangi KİT’in hangi gün görüşüleceği belirlenen bir takvim üzerinden yürütülürken, üst komisyon çalışmaları genellikle aralık ayında tamamlanıyor. Ancak Komisyon Başkanı Hasan Fehmi Kınay, bir yazıyla AKP döneminde ilk kez KİT Komisyonu’nun daha önce belirlenmiş görüşme takvimini erteledi. Söz konusu ertelemenin gerekçesi de “TBMM Genel Kurulu’nun yoğun çalışma programı” olarak bildirildi. Buna göre KİT Komisyonu 17 Aralık 2014 tarihine kadar gündeminde yer alan konuları görüşmeyecek. Bu tarihten sonra da TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinin yapılacak olması, daha sonra da seçimlere yaklaşık 6 ay gibi bir süre kalacak olması nedeniyle parlamentoda herhangi bir etkin çalışma yürütülemeyeceği ifade ediliyor.

 

 

Amaç yolsuzluklar tartışılmasın

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta yargı paketinin ele alınması; önümüzdeki hafta ise 2015 bütçe görüşmelerine başlanması bekleniyor. Ancak bu yıl TBMM’nin yoğun olduğu gerekçesiyle ertelenen KİT Komisyonu görüşmeleri geçen yıl yapılırken de Genel Kurul’da bütçe görüşmeleri yapılıyordu. Muhalefet; KİT Komisyonu’nda bugüne kadar ele alınan kamu kurum ve kuruluşlarının hesaplarıyla ilgili görüşmelerde ortaya çıkan ciddi yolsuzluk iddialarının kamuoyunda büyük yankı uyandırması nedeniyle AKP içinde bu durumun ciddi rahatsızlık yarattığı ve bu konuların gündem düşmesi için komisyon çalışmalarına ara verildiğini belirtiyor.

 

 

‘Seçim öncesi denetimden kaçıyor’

 

 

KİT Komisyonu üyesi CHP Adana Milletvekili Turgay Develi “Komisyonda yolsuzluk ve usülsüzlükler ortaya çıkıyordu. AKP bundan rahatsız oldu. AKP döneminde ilk kez KİT Komisyonu’nun rutin toplantı gündemi erteleniyor. Bu durum AKP’nin seçim öncesi ortaya çıkan yolsuzluklardan ne kadar rahatsız olduğunu da ortaya koydu. 12 yıldır ilk kez bu durum yaşanıyor” dedi. TBMM Genel Kurulu’nda 2015 bütçesinin ele alınmasının ardından genel seçimler nedeniyle parlamentoda çalışma yapılmayacağını söyleyen Develi, “AKP seçim öncesi denetimden kaçıyor” dedi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet / Mahmut Lıcalı