AKP adaylarına MİT incelemesi Mecis gündeminde! CHP’li Emir: MİT’in asli görevi devlete hizmettir, partilere değil!

AKP adaylarına MİT incelemesi Mecis gündeminde! CHP’li Emir: MİT’in asli görevi devlete hizmettir, partilere değil!
8 Şubat 2019 11:27

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Milli İstihbarat Teşkilatı’nın AKP’nin emrine verildiği” yönünde kamuoyunda çıkan tartışmaları Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Emir, “MİT hangi hukuki gerekçeyle AKP adaylarını soruşturuyor?” diye sordu.

 

 

MİT’İN ASLİ GÖREVİ DEVLETE HİZMETTİR, PARTİLERE DEĞİL

 

 

MİT’in görev ve yetkilerinin 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda açıkça belirtildiğini, asli görevinin Türkiye Cumhuriyetine, Anayasal düzenine ve milli gücünü meydana getiren tüm unsurlarına karşı yöneltilen faaliyetler hakkında istihbaratı oluşturmak ve gerekli kuruluşlara ulaştırmak olduğunu hatırlatan Emir, teşkilata bunun dışında görev verilemeyeceğinin de altını çizdi.

CHP’li Emir, MİT’in görev yetki ve sorumluluklarının dışına çıkmasının, özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Ocak’taki “Önümüze konan bütün adaylarda GBT denilen güvenlik soruşturmalarını gerek MİT gerek emniyet istihbarat tepeden tırnağa hepsini inceledik” açıklamalarının ardından son dönemin en tartışmalı konularından biri olduğunu ifade etti.

 

 

AKP ADAYLARINA GÜVENLİK SORUŞTURMASININ HUKUKİ DAYANAĞI NEDİR?

 

 

MİT yetkililerinin eleştiriler karşısında bugüne dek hiçbir açıklamada bulunmamasın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da grup toplantısı gündemine getirildiğini ifade eden Emir, “Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Sayın Cumhurbaşkanı’nın belirttiği surette AKP’nin belediye başkan aday adaylarının güvenlik soruşturmalarını yapmasının gerekçesi ve hukuki dayanağı nedir?” diye sordu.

 

 

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının üzerinden 2 hafta geçmiş olmasına rağmen MİT’ten konuyla ilgili bir açıklama gelmemesinin gerekçesi soran Emir ayrıca, şu soruları yöneltti:

 

 

– MİT’in 2937 sayılı kanunda sayılanlar dışında görev alamayacağı göz önünde bulundurulduğunda; teşkilatın bu görevi üstlenmesini Cumhurbaşkanı mı talep etmiştir; öyle ise bu durum Cumhurbaşkanının yasaları ihlal ettiği anlamına gelmemekte midir?

– MİT’in geçtiğimiz yıllarda da benzer haberlerle gündeme geldiği göz önüne alındığında, teşkilatın Devlete değil, belli bir siyasi otoriteye hizmet veren bir kuruma dönüştüğüne yönelik yaygın kamuoyu algısına karşın ne yapılması planlanmaktadır?