‘AKP 3 büyükşehiri kaybederse tek adam rejimi değişir’

‘AKP 3 büyükşehiri kaybederse tek adam rejimi değişir’
25 Kasım 2018 10:05

İktidardaki ANAP’ın gerilmesine neden olan 1989 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Nurettin Sözen’den çarpıcı açıklamalar

 

 

RIFAT DOĞAN – Artı Gerçek/ İstanbul’u 1989 ile 1994 yılları arasında yöneten Nurettin Sözen, 31 Mart seçimlerini aday olduğu ve kazandığı 1989 yerel seçimlerine benzetiyor ve “öyle bir hava hissediyorum” diyor.

 

 

CHP’nin yerel seçimde İstanbul için temel stratejisinin İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP’nin desteğini alacak bir aday belirlemek üzerine olduğunu belirten Sözen, bunun gerçekleşmesi durumunda şu an bıçak sırtı olan seçimleri CHP’nin kazanacağını söylüyor.

Sözen’e göre Ankara, İstanbul ve İzmir gibi üç büyükşehirde kaybetmesi durumunda AKP’nin iktidarda kalamayacağını ve erken seçime gitmek zorunda kalacağının altını çiziyor.

İktidarda bulunan ANAP’ın gerilemesine neden olan 1989 yerel seçimlerinin İstanbul ayağında Bedrettin Dalan’ı geçerek kazanan Nurettin Sözen, CHP’nin yerel seçim stratejisini, sağdan aday formülüyle ilgili düşüncelerini ve Erdoğan’ın kendi dönemiyle ilgili sözlerini Artı Gerçek’e değerlendirdi.

 

İşte Sözen’in Artı Gerçek’e yaptığı açıklamalar:
DİNİ OYA TAHVİL ETMEKTE ÇOK BAŞARILILAR

 

Muhalefete seçimi kazandıracak püf noktalarını bizimle paylaşabilir misiniz, önerileriniz nelerdir?

 

Nurettin Sözen: İsmet Paşa da Ecevit de çok ciddi seçimler kaybetti. Erdoğan da öyle. Örneğin Erdoğan Beyoğlu’nda belediye kaybetti, iki dönem de milletvekilliğini kaybetti. Seçim kaybetmek önemli değil. Ama ben temel soruya cevap vereyim. 17 yaşında siyasete başladım, 64 yıldır aktif siyasetin içindeyim. Birçok görevde bulundum. Şunu bunun için söylüyorum: Hiçbir sağcı lider, hiçbir dinci lider bu dönemki kadar dini oya tahvil edemedi. Bu kendi açılarından bir başarıdır. Dinin oya tahvili bence günah, dinimize saygısızlık. Ama mevcut iktidar ve başındaki Erdoğan, Erbakan’ın bile yapamadığını yaparak her olayı dini açıdan ele alarak insanların akıllarına oynayarak dini oya tahvil ediyor. Bütün mesele budur. O yüzden CHP laik bir parti, hiçbir şekilde dinin siyasette kullanılmasını uygun bulmuyor ve böyle yaparak da doğru yapıyor. Atatürk’ün en büyük armağanıdır Türkiye’ye laiklik. Devlet düzeninde toplumsal yaşamda laiklik olmazsa olmazdır.

Mevcut iktidar iç siyasette laikliğe tamamen ters uygulamalarla, tamamen onun karşısında bir İslam devleti gibi laikliği çiğneyen uygulamalarda bulunuyor. Çok mu çalışıyor çok mu hizmet ediyor? Hayır. Dediğim gibi dini oya tahvil ediyor. Bu açıdan üstün bir beceriye sahipler. Temel sorun bu.
İLLE DE İKTİDAR OLACAKSIN DİYE BİR ŞEY YOK

 

Bu sorunu aşmak için muhalefetin iktidar olması gerekmiyor mu?

 

Siyasi partiler iktidar olmak için vardır derler, hayır. İktidar olmak için yoktur. Türkiye’de bazı şeyler CHP’nin istediği yönde gelişiyor, bazı kötülükleri önlüyor, CHP bazı olumlu gelişmelerin sağlanmasına yardımcı oluyor. Önemli olan bu laik demokratik düşünce sisteminin Türkiye’de savunmak. Ama ana muhalefet olarak ama milletvekili olarak, ama kongrelerde ama sokakta. Yazarak ve konuşarak. Mühim olan bu düşüncelerin yaygınlaşması. İktidar olsan tabi daha iyi, savunduklarını hayata geçirirsin ama ille de iktidar olacaksın diye bir şey yok.
YARIŞIRKEN KARŞINDAKİNİN PERFORMANSI DAHA ÖNEMLİ

 

Şunu sorayım o zaman CHP neden iktidar olamıyor?

 

Neden olamıyor. İki kişi yarışta, senin performansın çok iyi ama bu yetmez. Karşındakinin performansına bakmak lazım. Karşısındakinin performansı bu açıdan çok önde. Dini istismar ederek, inancımıza manevi baskı yaparak oya tahvil etme becerisinde çok başarılılar.

 

Yerel seçimde de mi böyle olacak?

 

Hayır bu söylediğim genel seçimler için. Yerel seçimlerde başka faktörler var. Bunun için on tane daha faktör sayabilirim. İyi anlatmak, iyi anlatılmak ve anlaşılmak, iyi aday çıkarmak. Bunların hepsi önemli. Bu açından dini oya tahvil yerel seçimlerde daha sınırlı. O seçimlerde kendisini, kendi çıkarlarını düşünüyor, kendi gerçek düşüncelerini hayata geçirmek için fırsat kolluyor. Yani yerel seçimler genel seçimlerden farklı olarak daha başka faktörlere sahiptir.
BU SEÇİMLERDE 1989 HAVASI HİSSEDİYORUM

 

Bu yerel seçimlerde sizce ne öne çıkıyor, çıkacak?

 

Ben bu seçimlerde 1989 havasını hissediyorum.
HÜRRİYET VE MİLLİYET BENİ DALAN’DAN 15 PUAN GERİDE GÖSTERİYORDU

 

Nasıl yani biraz açar mısınız?

 

1989’da seçimlere bir hafta, 10 gün kala Hürriyet ve Milliyet, o dönemin iki büyük gazetesi, kamuoyu yoklamalarında beni 15-20 puan Bedrettin Dalan’nın gerisinde gösteriyorlardı. Ben Dalan’ı seçimlerde yüzde 15 farkla geçtim. Bu kamuoyu şirketlerinin ve gazete sahipleri çoğu benim dostum, daha sonra onlarla konuşuyordum ve bu konuda şakalaşıyordum. Kamuoyu yoklamaları çıktığından bu yana bir siyasi yarışmada böyle bir yanılgı görülmemiştir diyordum. Ne diyebilirler ki bunun karşısında? Onlar da aslında kamuoyu yoklaması yapmıyorlar aslında kamuoyu oluşturuyorlar. Yönlendiriyorlardı.

 
ANKET SAHİBİ SONUÇLARLA OYNAMIŞTI

 

 

Başka bir şey daha var, araştırmalarda farklı sonuçlar çıkıyor fakat anket sahibi bunun sonuçlarını değiştiriyor. Maalesef bana da oldu bu. Çünkü diğer aday bu kişilere büyük olanaklar sağlamış. Herkese matbaa vermiş, başka olanaklar vermiş.
CHP YILBAŞINDA 300 ADAY DAHA AÇIKLAYACAK

 

Oraya da geleceğiz ama şimdiden söyliyim, CHP’nin seçim çalışmaları çok iyi gidiyor. Yılbaşında 300 aday daha açıklayacak.
İKTİDAR BU SEÇİMLERİ KAYBEDERSE HÜKÜMET DEVAM EDEMEYEBİLİR

 

Bu seçimler sizce neden önemli?

 

Bu seçimleri ülke düzeyinde ya da İstanbul, Ankara ve İzmir’de kaybederse Türkiye’de rejim yani bizim onaylamadığımız bu tek adam rejimi tekrar değişebilir ve hükümet devam etmeyebilir. Krize girebilir. Üç büyük ili kaybederse ki gördüğüm ana muhalefet partisi bunun için uğraşıyor. O zaman bu rejim yeniden ele alınmak zorunda kalınacak.
İKTİDAR OLARAK KALAMAZ, ERKEN SEÇİM OLABİLİR

 

Erken seçimden söz edebilir miyiz o zaman?

Gidilebilir. Her şey olabilir. Bu üç büyükşehiri kaybetmiş bir iktidar, iktidar olarak kalamaz.

Belediyecilik anlamında beğendiği isimler hangileridir? İstanbul’da görmek istediğiniz isimler var mı?

Çok başarılı belediye başkanları var. (Odasındaki resmi göstererek) Bakın şurada İzmir, Kayseri, Gaziantep gibi altı tane büyükşehir belediye başkanı var.
BÜYÜKERŞEN’İ İSTANBUL’DA GÖRMEK İSTERDİM

 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptıklarıyla çok beğeniliyor…

Büyükerşen benim arkadaşım. O Dünya Gazetesi muhabiriyken ben gençlik kolları başkanıydım. Arkadaşlık ederdik. Eskişehir’i gezdirdi bana. Gerçekten çok başarılı. Tam bir sosyal demokrat belediye başkanının yapması gerektiği gibi sağlığa, kültüre ve çevreye önem veren çok değerli bir arkadaşım. Sanırım bu dönemde de aday olacak, başarılar diliyorum.

 

Onu İstanbul’da görmek ister miydiniz?

 

Tabi görmek isterdim.