AKM’nin yıkım organizasyonu pahalıya patladı

AKM’nin yıkım organizasyonu pahalıya patladı
5 Kasım 2017 13:50

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Kasım’daki 3. Kültür Şûrası’nın açılışında “müjde” olarak İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılacağını duyurmuştu. Sanatçıların ve toplumun büyük kesiminin karşı olduğu bu “yıkımın” müjdesinin bile kamuya maliyetinin 775 bin TL’yi bulduğu ortaya çıktı.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Saray’da “Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılıp yerine opera binası yapılması projesine ilişkin tanıtımı pazartesi günü yapacağını” duyurduğu 3. Kültür Şûrası’nın açılış toplantısının organizasyon hizmetinin acele ihale ile 775 bin TL’ye verildiği ortaya çıktı.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Tam Zamanı” sloganı ile 1-3 Kasım tarihleri arasında Ankara Sheraton Oteli’nde düzenlenen 3. Turizm Şûrası’nın açılış toplantısı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlendi. Şûra’nın diğer oturumları, çalışmaları Sheraton Oteli’nde devam etti. İkincisi 15 yıl önce, 2002 yılında düzenlenen Turizm Şurası’nın açılış toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bugün burada bir müjde vermek istiyorum. İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nin olduğu yeri yıkıyoruz. Oraya daha büyüğünü çok çok farklı, modern bir mimariyle inşallah pazartesi günü İstanbul’da lansmanını yapacağım. 2019’un sonuna kadar inşallah orada biz bir opera binasını İstanbulumuza kazandırmış olacağız” dedi.

 

Öngörülememiş…

 

1 Kasım’da Saray’da düzenlenen 3. Turizm Şûrası’nın açılış etkinliğinin organizasyon işi için 4 gün önce ihale açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ihalenin usulünün, Kamu İhale Yasası’nın çok tartışılan 21/b hükmü uyarınca pazarlık usulü ile yapılmasına karar verdi. Bu usulün seçilme gerekçesi ise ihale dosyasında “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” ifadeleri ile anlatıldı.

 

4 teklif geldi

 

Yaklaşık maliyeti 808 bin 712 TL olarak belirlenen organizyon hizmeti ihalesi için 4 teklif alındı. En düşük teklifin belirlenmesi ile Turizm Şûrası’nın açılış konuşması 775 bin TL’ye mal olmuş oldu.

 

 

Kaynak: Sinan Tartanoğlu/Cumhuriyet

 

AKM’nin yıkım organizasyonu pahalıya patladı