Akit TV’nin ‘Anırkabir’ ifadesi RTÜK’e taşındı!

Akit TV’nin ‘Anırkabir’ ifadesi RTÜK’e taşındı!
31 Ağustos 2020 11:45

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yapılan Anıtkabir ziyareti sırasında “Devletin zirvesi Anırkabir’de” ifadelerini kullanan AKİT TV’nin ceza almasını talep ederek kuruma başvuru yaptı.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasi parti genel başkanları ve bakanların katıldığı 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yapılan Anıtkabir ziyareti sırasında Akit TV’nin yayınında yer verdiği “Devletin zirvesi Anırkabir’de” ifadeleri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gündemine taşındı.

 
Akit TV’nin “sehven” açıklamasının kabul edilerek konunun geçiştirilemeyeceğini belirten RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, söz konusu yayın için değerlendirme raporu düzenlenmesini, ilk Üst Kurul toplantısında da gündeme alınmasını talep etti.

 

 

‘YAYIN KURULUŞU ATATÜRK’E SALDIRMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİ’

 

 

Akit TV’nin yayında yer verdiği “Devletin zirvesi Anırkabir’de” ifadelerinin toplumda infiale neden olduğunu belirten Taşçı başvurusunda, “Söz konusu yayın kuruluşunun her milli bayramda Atatürk’e ve ‘En Büyük Eserim’ dediği Cumhuriyet’e saldırmayı alışkanlık haline getirdiği bilinmektedir. Bu nedenle söz konusu KJ’nin sehven yayınlandığı, bir harf hatası olduğu biçimindeki savunmaların gerçekliği bulunmadığı gibi, kabarık geçmişi de göz önüne alındığında inandırıcı da değildir” dedi.

 
Başka bir yayın kuruluşunda Covid-19 testi pozitif çıkan doktor sayısının sehven yüksek yazıldığı KJ nedeniyle Üst Kurul tarafından yaptırım/ceza uygulandığını hatırlatan Taşçı, “Bu hakikat ortadayken, AKİT TV’nin ‘sehven’ açıklaması kabul edilerek, söz konusu yayın Üst Kurul tarafından değerlendirilmeden geçiştirilemez, geçiştirilmemelidir. Aksi halde, Cumhuriyetle hesaplaşması olduğu artık her türlü yayınıyla bilinen yayıncı, daha da cesaretlendirilmiş olacaktır” dedi.

 

 

‘RTÜK GÖRMEZDEN GELEMEZ’

 

 

RTÜK üyesi İlhan Taşçı’nın RTÜK’e yaptığı başvuru şu ifadelerle devam etti:

 

 

“6112 Sayılı Yasa uyarınca, yayınlarda toplumun kin ve düşmanlığa tahrik edilmesini veya toplumda nefret duygularının oluşturulmasını önlemek Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun en önemli görevleri arasında yer almaktadır. RTÜK’ün toplumda böylesine infial yaratan, kutuplaştırıcı, Atatürk’ün manevi şahsiyetine yapılan alçakça saldırıya ekranda yer verilmiş olmasını görmezden, duymazdan gelmesi düşünülemez. Tersi durumda, RTÜK Anayasadan aldığı güç ve yasanın kendisine verdiği televizyonları denetleme görevini yerine getirmemiş olur. Bunun da hukuki sonuçları olması kaçınılmazdır.

Yukarıda ayrıntılı olarak yer verdiğim ve irdelediğim söz konusu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun bu yayını; 6112 sayılı Kanunun 8. Maddesi 1. Fıkrası (a) Bendinde yer alan “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz.” ve (b) Bendinde yer alan “Irk, dil, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” ilkesine açıkça aykırılık oluşturmaktadır. Yukarıda belirttiğim Kanun maddeleri uyarınca söz konusu yayın için derhal değerlendirme raporu düzenlenerek, ilk Üst Kurul toplantı gündemine alınması hususunda gereğini arz ederim.”