Akaydın: ‘Cumhuriyetin son rektörüyüm.’

Akaydın: ‘Cumhuriyetin son rektörüyüm.’
14 Ağustos 2013 18:10

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın, belediye meclisinde kent merkezinde bulunan eski Doğu Garajı alanının üniversite alanı olarak planlanmasına muhalefet eden AKP’li meclis üyelerine, “Rektörlüğüyle övünç duyacağınız bir üniversite bırakmadınız.

Cumhuriyetin son rektörüyüm. Şimdi iktidarın emrinde lise müdürleri var” diye tepki gösterdi.

Tek gündem maddesiyle toplanan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Ağustos ayı 2’nci meclis oturumu, son dönemin en sert meclisine sahne oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı AKP Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel döneminde inşaat çalışmalarına başlanan, fakat kazı çalışmaları sırasında antik dönem mezarlığının ortaya çıktığı Doğu Garajı alanının imar plan değişikliği görüşmelerinde, sert tartışmalar yaşandı.

‘REKTÖR OLACAK ÜNİVERSİTE Mİ ARIYORSUN?’

Büyükşehir Belediyesi’nin alanı ‘üniversite’ olarak planlamak istemesine karşı AKP Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, bu planlamanın ilerde büyükşehir eliyle bir peşkeşe zemin hazırlayacağını savundu. Tamyürek, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın Akdeniz Üniversitesi (AÜ) rektörlüğü dönemine göndermede bulunarak, “Yerel seçimlerden sonra rektörü olacağınız bir üniversite arıyorsunuz herhalde” dedi.

‘REKTÖR DEĞİL LİSE MÜDÜRLERİ’

Başkan Akaydın, söz konusu alanın daha önce kendi yönetimince kültür ve ticaret alanı olarak ihale edildiğini, fakat ihaleye katılımın olmadığını söyledi. Böylece ilk projenin başarısız kaldığını belirten Başkan Akaydın, üniversitelerin kentin gelişiminde oynadığı olumlu rolden bahsederek, bugün Büyükşehir Belediyesi binasını da içine alan Karaalioğlu Parkı’nın dahi üniversite kampüsü olabileceğini söyledi. Başkan Akaydın, “Bu düşüncemi Antalya’nın önemli alakadarlarına da açtım. Çok olumlu geri bildirimler aldım” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde hiçbir şekilde peşkeş olamayacağını, yandaşı zengin etme gibi bir anlayışa sahip olmadıklarını belirten Başkan Akaydın, “Peşkeşin ne olduğunu Türkiye AKP döneminde öğrendi. Rektörlüğüyle övünç duyacağınız bir üniversite bırakmadınız. Cumhuriyetin son rektörüyüm. Şimdi iktidarın emrinde lise müdürleri var” diye konuştu.

‘ALLAH BİZİ AFFETMEYECEK’

Başkan Akaydın’ın ardından söz alan MHP Grup Sözcüsü Mustafa Reşat Oktay ise alana yönelik imar değişikliğinin, ‘bir kamu kurumunun arsasını yüksek değerlere pazarlayabilmek’ adına yapıldığını söyledi. Antalya’nın, insanların buluştuğu kent merkezlerine ihtiyacı olduğunu belirten Oktay, şunları söyledi:

“Ben bu alanda balıkçı lokantaları görmek istiyorum. Bu alanda çiçekçiler, heykeller, yürüyen insanlar görmek istiyorum. Ama şartlar böyle gerektiriyor mantığı içinde hareket ettiğimiz zaman ve buraya da bu binayı çaktığımız zaman, sayın başkan Allah da bizi affetmeyecek, Antalya halkı da affetmeyecek. Burayı Antalya’ya kazandıralım. O zaman bizim aklımızı başımıza almamız lazım.”

Meclis gündemi hakkında ikinci turda yeniden söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, bu kez hem Başkan Akaydın’a hem de MHP’li Oktay’a yüklendi. Başkan Akaydın’ın 54 milyon TL borçlu bir üniversite bıraktığını savunan Tamyürek, “Sonra geldiniz belediyeyi de batırdınız. Sizden sonra da AÜ dünya çapında bir üniversite oldu. Bu konuda kendinizi çok çok öne çıkarmayın. Sizin gibi hocalar olunca Reşat Oktay gibi çıraklar oluyor” diye konuştu.

45 HOCA ÜNİVERSİTEYİ TERK ETTİ

Tekrar söz alan Başkan Akaydın, “Ben geçmişte Türk üniversiteleriyle çok övünen, gelecekte de övünmeyi düşünen biriyim” dedi. AÜ’de kendi ve öncesi rektörlük dönemlerinde yaşanan değişimi rakamlarla açıklayan Başkan Akaydın, yeni üniversite yönetimini hedef alan açıklamalarına şöyle devam etti:

“Hiçbir zaman bu işleri yaparken ekranların karşısına çıkıp hastalarla boy boy poz vermedik. Bugün bu üniversiteden yetişmiş doktorlar benim çok övündüğüm doktorlardır, 45 tıp fakültesi hocası bu son 5 yıl içinde AÜ’yü terk etmiştir. Çok önemli organ nakli cerrahlarını özel sektöre kaptırdı, 1 tanesi yakında gitmek üzere. Ciddi sağlık sorunu olan, buna ben de AK Parti’nin meclis sallayan grup üyeleri de dahil özel hastanelerde çare arıyoruz.”

Başkan Akaydın, bunun karşılığında Ortadoğu ve Balkanların en büyük camisinin üniversite kampüsü içine yapıldığını savundu. Caminin müteahhitlerinden AKP Grup Sözcüsü Tamyürek’e, “Ne zaman bitireceksiniz merak da ediyorum” diye seslenen Akaydın, “Öyle övünülecek bir üniversite yok ama dünyada en çok rektörü tutuklanmış olan bir ülkenin insanlarıyız” dedi.

Tartışmaların ardından Antalya’da kentin antik dönemine ait nekropolünü de içine alan Doğu Garajı alanı, CHP grubunun önerisiyle tekrar değerlendirilmek üzeri İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’na gönderildi.