Aileler bakana isyan etti: Trilyon versen giden geri gelmez

Aileler bakana isyan etti: Trilyon versen giden geri gelmez
24 Ekim 2014 09:24

Bakan Çelik, Torunlar’daki iş cinayetinde ‘işveren vicdanlıymış’ dedi. Aileler isyan etti.

 

7. İş, Güvenlik ve Yaşam Ankara Zirvesi’ne katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 10 işçinin yaşamını yitirdiği Torunlar Center inşaatındaki asansör faciasında ölen işçi yakınlarına kan parası ödenmesi konusunda skandal bir yorumda bulunarak bunun“doğal, olması gereken bir şey” olduğunu savundu. Aileler ise kendilerine kimsenin sahip çıkmadığını belirterek isyan etti. Bakan Çelik, “Vicdanlar dile geliyor, dula ve yetime sahip çıkılıyorsa ve ailelere sahip çıkılma gayreti varsa bu iyi bir durum. Aksi takdirde yalnız yasalar sadece bunu veriyor. İyi, güzel de büyük bir olay meydana gelmiş, bir ev yıkılmış. Bu çerçevede işverenlerin, yargının ve hakların dışında yeni şeyler düşünmesi, yeni imkânlar sağlaması, o çocukların okuması olması gereken bir şeydir. İçini bilemiyorum” dedi.

 

Takipsizlik kararına itiraz

 

Çağdaş Hukukçular Derneği de, Torunlar GYO yönetim kurulu üyeleri hakkında verilen takipsizlik kararına itiraz etti. Dilekçede, “Bu karar hukuka aykırı, halkın vicdanını ve adalet duygularını zedelemektedir” denildi.

 

Aileler: Bize sahip çıkan yok

 

Eşi Murat Usta’yı kaybettiği sırada hamile olan ve geçtiğimiz günlerde bir kız çocuğudünyaya getiren Ayşe Usta, Çelik’in “kan parası” ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi.Ayşe Usta, “Bize sahip çıkan yok. Trilyonlar da verseler zaten eşimin canını geri veremezler bize. Eşimin kanını yerde bırakmayacağım. Canı geri getiremezler zaten o parayla. Gereken cezayı çeksinler. O parayla zaten telafi edilmez” dedi.

 

Faciada ölen Murat Usta’nın kuzeni Ali Bekdemir, Usta’nın annesi ve babasına ayrı ayrı 15 biner TL teklif edildiğini belirterek, “Bunların hakkı bu değil. Bakanın açıklamalarına gülesim geliyor” dedi. Aile avukatı Erdoğan İnan da, verilen paraların kamu davasını etkilemeyeceğini belirterek “Davanın sahipsiz kalmasını sağlamak istediler. Sulh olsak da helalleşmeyeceğiz” dedi.

 

‘Cumhurbaşkanı koruyor’

 

CHP’li Süleyman Çelebi ile Musa Çam,Torunlar İnşaat için takipsizlik kararının “hukuk cinayeti” olduğuna dikkat çekti. Vekiller, Torunlar’ın maden şirketlerinin, doğayı katleden şirketlerin Cumhurbaşkanı’nın korumasında olduğuna vurgu yaptı.

 

 

Kaynak: Canan Coşkun / Cumhuriyet