Ahmet Kaya

Ahmet Kaya
10 Nisan 2020 15:58

Albüm çalışmalarını sürdürdüğü Fransa’da, gece yarısı geçirdiği kalp krizi sebebiyle 16 Kasım 2000 yılında hayata gözlerini yuman Ahmet kaya 43 yaşında idi.

Aslında küçük yaşlarda başlayan müzik yolculuğu, 1980 yılının sonlarına doğru dikkat çekmeye başladı. 1986 yılında ilk albümü yayınlandığında artık tüm Türkiye onu tanıyordu.

Şafak Türküsü

1986 yılında piyasaya çıkan ilk albümüdür. Nevzat Çelik’in kaleme aldığı eserdir. Nevzat Çelik ise idam cezasıyla yargılanıyordu. Ahmet Kaya aynı yıl An Gelir albümünü piyasaya çıkardı. Bu şarkının bestecisi ise Atilla İlhan’dı. Ahmet Kaya henüz çocuk yaşta saz çalmaya başladı. Saz çalmaya başladığında yaşı henüz altı idi.

Müzik Tutkusu

Çok küçük yaşlarda başlayan müzik tutkusu öyle fazla idi ki, okuldan sonra plak ve kaset satan dükkanlarında çalıştı. Ailenin geçim sıkıntısı baş gösterince İstanbul’a göç ettiler. Ahmet Kaya İstanbul’a geldiğinde işporta ve çıraklık yapmıştır. Çeşitli etkinlik ve eğlence organizasyonlarında bağlama çaldı.

Boğaziçi Üniversitesinin düzenlediği bir organizasyonda bağlama çalan Ahmet Kaya, hayatının değişmesine neden olan Ruhi Su ile tanıştı.

1978 yılında vatani görevini yapmak için Gelibolu’ya gitti. Askerden döndükten sonra evlenen Ahmet Kaya maddi imkansızlıklar yüzünden boşandı. Bu evlilikten Çiğdem adında kızı oldu.

Ahmet Kaya Şarkıları

1985 yılına gelindiğinde, uzun çalışma neticesinde Ağlama Bebeğim albümü piyasaya çıktı. Ahmet Kaya şarkıları farklı yorum ve tarzıyla görücüye çıkmaya hazırdı. O yıllarda yayınlanan Acılara Tutunmak albümünü Değişim Stüdyosu çıkardı. Stüdyonun sahibi Selda Bağcan’ın kardeşi Sezer Bağcan’dı. Gülten Hayaloğlu ile tanışmasına Bağcan aracılık etti. Albüm yayınlandıktan sonra Gülten Hanımla Ahmet Kaya evlendiler.

Ahmet kaya Şarkıları en büyük meyveyi bu evlilik sebebiyle verecekti. Ahmet Kaya Albümleri Yusuf Hayaloğlu şiirleriyle tanışacaktı. Yusuf Hayaloğlu Gülten hanımın kardeşiydi.

Yorgun Demokrat ile start alan Ahmet Kaya Albümleri sırası ile şu şekildedir.

Başkaldırıyorum,

Resitaller 1 ve 2,

İyimser Bir Gül,

Sevgi Duvarı.

Konser Yasakları

Ahmet Kaya şarkıları ilk yasağını Şarkılarım Dağlara albümünde yedi. Aynı zamanda 2 milyon 800 bin satışla rekor kıran bu albüm, bir şarkının sözleri yüzünden piyasadan toplatıldı. Ahmet Kaya’nın konser vermesi yasaklandı.

90 ve 92 yılları arasında film müzikleri yapan Ahmet Kaya 1999 yılında Türkiye’den ayrıldı. Ahmet Kaya Şarkıları ve Ahmet Kaya Albümleri yaşamlarına Fransa’da devam edecekti.

Hoşçakal Gözüm

Sevenlerinin merakla beklediği Ahmet Kaya Albümleri Hoşçakal Gözüm adlı albümle sona erdi. Uzun bir süre devam edeceğine inanıldığı müzik yaşantısı, ani bir ölümle sona ermiş oldu.

Albüm çalışmalarını sürdürdüğü Fransa ‘da, gece yarısı geçirdiği kalp krizi sebebiyle 16 Kasım 2000 yılında hayata gözlerini yuman Ahmet kaya 43 yaşında idi.

https://www.mp3indirdur.mobi/780-1-sanatci-sarkilari-ahmet-kaya-indir.html