AGİT, “Türkiye’de seçim engelli”

AGİT, “Türkiye’de seçim engelli”
13 Nisan 2017 17:30

Avrupa İşbirliği ve Güvenliği Teşkilatı hemen her ülkede seçimler öncesi seçim koşullarını inceleyen bir kurum.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
Türkiye’de bundan önce de tüm seçimlere temsilci göndermiş ve ardından rapor yayınlamıştı.

 

 
AGİT bu sefer de referandum seçimlerini izliyor ve AGİT şu ana kadar Türkiye’de yapılan seçimler hakkında bu kadar ağır ifadelerde bulunmamıştı.

 

 
AGİT seçin takip dairesi başkanı Michael Link dün Alman Gazetesi Welt’e yaptığı açıklamada Türkiye’deki referandum koşullarına dair şöyle demiş…

 

 
“Türkiye’deki referandum seçim koşulları engelli. Referandumda planlanan anayasa değişikliğine hayır diyecek olan kesimin önünde engeller var. Medya ve muhalefet önüne büyük engeller konuluyor. Medyada evet diyen siyasetçiler çok büyük yer verilirken hayır diyenlere engel var. Ayrıca, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal koşullarında Türkiye’de miting özgürlüğü de kısıtlanmış durumda.”

 

 
AGİT’in bu açıklamasını küçümsememeli hükümet.

 

 
Zira AGİT Türkiye’de resmi olarak tanınan, burda bürosu bulunan, her seçimde burdaki bürosundan seçim koşullarını izleyen, burdaki varlığı Türkiye’nin imzaladığı anlaşmalar ile Türkiye tarafından resmen tanınan bir kurum.

 

 
AGİT bunu Avrupa’da söylediğinde bu sözler tüm dünyaya yayılıyor.

 

 
Bunun adı, “Türkiye’de seçimler güvenli değil” oluyor sonra ve referandumdan çıkan sonuca kimse seçim sonucu olarak bakmıyor.

 

 
Bu uluslararası planda, çıkan sonucun bir seçim sonucu olarak tanınmaması ve siyasi iktidarın meşruiyetini manen kabul etmeme sonucunu doğuruyor.

 

 
Örneğin biz de basında, “Filan Afrika ülkesinde filan kişi seçildi ama seçimler adil değildi, ona karşı olanlar susturuldu” diye okusak, o filan Afrika ülkesinde seçilen kişiye halk seçti diye saygı duyar mıyız, duymayız.

 

 
Neyse neyse, ilkokul alfabe dersi gibi oldu.

 

 
Yoksa yoktur oysa. Temeli de yoktur, gelişmişi de.

 

 
TRUMP AÇIK KONUŞTU

 
Trump dün ABD Fox kanalına verdiği demeçte, “Biz Suriye’ye katiyen gitmeyeceğiz, oraya kara askeri yollamayacağız” dedi.

 

 
Bu sözler, Trump’ın da tıpkı Obama’nın son dönemlerinde izlediği çizgi ile aynı olarak, ABD’yi aktif olarak Suriye’ye sokmama kararında olduğunu gösteriyor.

 

 
Suriye coğrafi olarak asıl Rusya’ya kalacak yine.

 

 
Dolayısıyla bizdeki hükümet Trump Esad’ı bombalar, yıkar diye beklemesin heyecanla.

 

 
Ordan çıkacak bir ekmek yok.

 

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan