Afetlere karşı hazırlıksız ve savunmasızız

Afetlere karşı hazırlıksız ve savunmasızız
9 Şubat 2020 12:24

Son aylarda yaşanan doğal afetler can kayıplarıyla sonuçlandı. 24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem ve son olarak Van-Bahçesaray’da çığ felaketi nedeniyle 41 kişinin hayatını kaybetmesi ihmaller zincirini gözler önüne serdi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) afetlerin değil ihmallerin öldürdüğünü bir kez daha hatırlatarak uyarılarda bulundu.

 

 

Van’da toplam 41 kişinin yaşamını yitirdiği çığ felaketinin ardından dün Van-Çatak kara yoluna çığ düştü. Olayda herhangi bir yaralanma ve can kaybı olmadığı bildirildi.

 

EĞİTİM ALMIŞ KİŞİLER GÖREVLENDİRİLMELİ

 

Önceki akşam etkili olan kar yağışı nedeniyle birçok yerleşim yerinin ulaşıma kapandığı Van’da dün çığ düştü. Sabah saat 10.30 sıralarında Çatak-Van karayolunun 10’uncu kilometresinde bulunan Elmacı bölgesinde düşen çığ nedeniyle herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.

Çığın düştüğü karayolu, bölgedeki yoğun kar ve tipi nedeniyle jandarma tarafından trafiğe kapatılmıştı.

Birgün’de yer alan habere göre JMO son aylarda ülkede yaşanan afetlere karşı hazırlıksız ve savunmasız olduğunun bir kez daha gözler önüne serildiğini vurgulayarak açıklama yayımladı.
Van-Bahçesaray’da 41 kişinin ihmalle nedeniyle öldüğü vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Çığ düşmesi gibi son derece önemli teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren bir olayda, bu konuda eğitim almamış kamu görevlileriyle yurttaşlarımızın arama ve kurtarma amacıyla olay mahalline gönderilmesi, bölgeye giriş ve çıkışının kontrol altına alınmaması can kayıplarının artmasının temel nedenlerinden olduğu görülüyor. Bu ihmaller zinciri mutlaka araştırılmalı, varsa sorumlular hakkında gerekli işlemler tesis edilmeli. Son aylarda meydana gelen afetlerin etkilerinin azaltılması, olay sırasında arama-kurtarma ve müdahalede yaşanan zafiyetler ile afet zararların azaltılması konusunda çalışmaların acilen TBMM’de ele alınarak eksikliklerinin hızlıca giderilmesi zorunlu hale geldi.”

***

Riskli alanlarda yapılaşma engellenmeli

JMO, doğal afetlere karşı şu önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi:

♦ Su baskını, heyelan, çığ ve kaya düşmesi, aktif fay hatları üzerinde yer alan alanlar üzerinde yapı yapılması mutlaka engellenmeli.

♦ 18 kent, 80’ni aşkın ilçe, 502 köyün doğrudan fay hatları ve zonları üzerinde yer alıyor. On binlerce binanın ise su baskını, heyelan, kaya ve çığ düşmesine maruz alanlar üzerinde yer aldığı biliniyor. Afet riski altındaki bu alanlarda yaşayan yüz binlerce insanın can ve mal güvenliği sağlanmalı.

♦ Toplumun duyarlılığının artırılması ve afet bilincinin geliştirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim yoluyla afetlere karşı toplumsal bilinç ve refleks geliştirmeli.

♦ Kurumsal yapılar gözden geçirilmeli ve kapasite geliştirilmeli. Yerel idarelerin itfaiye teşkilatlarının arama ve kurtarma konusundaki kapasiteleri arttırılmalı. Belediyeler bünyesinde ‘jeoloji araştırmaları’ birimleri oluşturulmalı.

 

 

Fotoğraf: AFP