Adı geçen kişiler Türkiye’den talep edilebilirler

Adı geçen kişiler Türkiye’den talep edilebilirler
27 Mayıs 2016 09:20

Hukukçular, Rıza Sarraf dosyasına eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan’ın eklenmesini değerlendirdiler.

 

 

 

Hukukçular, son belgelerin kefalet talebine karşı hazırlanmış çok güçlü belgeler olduğuna dikkat çekilerek davanın yönünün Türkiye’ye döndüğünü söyledi.

 

 

Karara ilişkin Amerikanınsesi.com internet sitesine konuşan New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni belgelerde 17/25 Aralık soruşturmasını siyasi baskı kurup kapattıran kişi olarak adının geçmesini çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Akbulut, “Son belgelerde Sarraf’ın, Türkiye’de hükümet ile kurduğu kirli rüşvet ilişkileri ve kapatılan soruşturmaya ait detaylar yer alıyor.

 

 

Bu yönünden ele aldığımız zaman soruşturmada dava sürecinin başlamasıyla birlikte, anılan bazı isimlerin de Sarraf’ın suçlandığı kara para aklama ve İran’a yönelik uluslararası ambargoları delmek gibi bazı suçlara ortak olduklarını gösteren yeni bir iddianame gelebilir. Çok sayıda belge iddianameye eklenebilir” dedi.

 

 

Aşırı detaya girilmiş

 

 

New York Barosu Avukatı Arda Beşkardeş ise iddia makamının ellerindeki kartların çok azını gösterdiğini söyleyerek özetle şunları söyledi: “Kefalet davasında bu kadar kanıt göstermeleri çok enteresan. Aşırı detaya girilmiş aslında, ‘Bu adam Türkiye’ye giderse bir daha gelmez’ diyorlar. Türkiye’de daha önce en üst seviyeye kadar verdiği rüşvetlerle hapisten çıktığına işaret edip, ‘Türkiye’nin adalet sistemine bu yüzden saygımız yok’ diyorlar. Konuşmaların ana teması Erdoğan olmuş.

 

 

Burada tüm bu olanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisinde olmuş şeklinde bir mesaj verilmiş. Konuşmaların çoğunda ‘(dönemin) Başbakan(ı) Erdoğan’ın da bundan haberi vardı’ iması yapılmış. Özellikle seçilip konmuşlar. Davanın bundan sonraki aşamasında kefalet duruşmasında Türkiye’den adı geçen kişiler suç işledikleri iddiasıyla Türkiye’den talep edilebilirler. Sanık değil de, tanık olarak da çağrılabilirler.”

 

 

Bilgi kirliliği var

 

 

Avukat Fidel Okan ise Rıza Sarraf’ın, ABD’de süren davasında başından beri yaşanan bilgi kirliliğine vurgu yaptı. Okan, “ABD Federal Adalet Sistemi’ne giren belgeleri incelediğimde ve yaptığım görüşmelerde asıl iddianame ortaya çıktığında dosyaya birçok ismin ekleneceğini bu kişilerin ABD’ye ayak basar basmaz tutuklanacaklarını, ABD’de olan mallarına el konulacağını düşünüyorum, hatta düşüncenin ötesinde eminim. Türkiye’nin asıl şoku o zaman yaşayacağını öngörüyorum. Bu soruşturmanın asıl sürprizi yakında ortaya çıkacak diyebilirim” ifadelerini kullandı.