Adaylar seçimle gelmeli

Adaylar seçimle gelmeli
26 Ocak 2012 12:20

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, hakaret eyleminin suç olmaktan çıkarılması ve özel hukuka taşınması için kanun teklifi hazırladı.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, hakaret eyleminin suç olmaktan çıkarılması ve özel hukuka taşınması için kanun teklifi hazırladı.

 

ANKARA  – CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, hakaret eyleminin suç olmaktan çıkarılması ve özel hukuka taşınması için kanun teklifi hazırladı.

Ekşi TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, insan onurunu korumak için hakaret eyleminin suç olmaktan çıkarılması, özel hukuk alanına taşınmasını ve mağdura yüklü tazminat ödenmesi ile daha caydırıcı hale geleceğini söyledi.

Konu ile ilgili hazırladığı yasa önerisi hakkında konuşan Ekşi, “Gelişmiş ülkeler ile medeni seviyesi düşük ülkelerin belli başlı farklılıklarından biri, gelişmiş ülkelerde insana ve insanlık onuruna duyulan saygının büyüklüğüdür. İnsan hakları gibi kişilik hakları gibi kavramlar o nedenle gelişmiş toplumlarda çok önemlidir” dedi.

İnsan onurunun, gelişmiş ülkelerde çok iyi bir şekilde korunduğunu söyleyen Ekşi, “maalesef Türkiye’deki durum da gelişmemiş ülkelerle benzeşmektedir” diyerek, şöyle devam etti:
“Hakaret eylemi yasanın 125’inci maddesine göre suç sayılmaktadır. Keza bir hakaret eylemine muhatap olan kişinin hakkını aramak için tazminat davası açması da mümkündür. Ancak bizdeki tazminat hukuku uygulaması, mağdurun onurunu korumayı değil, mağduru zengin etmemeyi amaçlamaktadır.

Nitekim bu anlayışa göre, örneğin yoksul bir insan ne kadar ağır bir hakarete maruz kalsa da yargı onun onurunun ne ölçüde zedelendiğini değil, o yoksul kişinin yoksulluktan kurtulmamasını öngörür. İşte bu çarpıklığın giderilmesi amacıyla, bir yasa önerisi hazırladım ve TBMM başkanlığına sundum.”

Ekşi, ayrıca önerisinin TBMM’ye, Cumhurbaşkanına, hükümete, Silahlı Kuvvetlere, Yargıya, Türk bayrağına, dini değerlere hakareti suç saymaya devam ettiğini belirtti.
Gazetecilerin Tüzük Kurultayı’na yönelik sorularını da cevaplayan Ekşi, “Genel merkezin yüzde 5-10’luk kontenjanının dışında tüm adayların seçimle gelmesi gerekir. Uyduruk kaydırık üyeliklerin olmaması lazım” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresine ilişkin yasayı onaylamasına ilişkinde bir değerlendirme yapan Ekşi, kanunun Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından 110 milletvekilinin imzasının toplanarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılacağını söyledi.