Açılalı 15 gün olmadan su basan Bursa Şehir Hastanesi sorun yumağı!

Açılalı 15 gün olmadan su basan Bursa Şehir Hastanesi sorun yumağı!
28 Ağustos 2019 10:41

Bursa Şehir Hastanenin ve sağlık emekçilerinin acil çözüm bekleyen sorunlarını yerinde tespit eden Genel Sağlık-İş, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini Sağlık Bakanlığının gündemine taşıdı. Genel Sağlık-İş tarafından Bakanlığa gönderilen yazıda, “Sorunların üstü örtülerek ya da ötelenerek çözülmesi mümkün değildir. Böyle bir anlayış sorunların derinleşmesine neden olacaktır.” uyarısında bulunuldu.

 

 

Ulaşım Hem Hastaya Hem Personele Eziyet: Sağlık Personeli Günde 3,5-4 Saatini Yollarda Geçiriyor

 
Sağlık Bakanlığa gönderilen yazıda, Şehrin çok uzağına inşa edilmiş olan Bursa Şehir Hastanesine ulaşabilmek için hem hastalar hem de her gün gitmek zorunda olan sağlık çalışanları için zorlu bir mücadele gerekmekte olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

 
“Bursa’da ikamet etmekte olan bir sağlık çalışanı için hastanesine ulaşmak ortalama 1,5-2 saati bulmaktadır. Mesai saatinde hastanede olabilmek için sabahın erken saatlerinde evlerinden çıkmaları gerekmektedir. Bazı bölgelerde ise sabah ne kadar erken çıksalar da (örneğin Erikli Bağlaraltı veya Teleferik mevkiinden) yani sabah ilk otobüse binseler dahi saatinde kuruma ulaşamamaktadırlar.)

 
Şehrin çoğu bölgesinden kuruma ulaşmak için üç araç değiştirmek gerekmektedir. Örneğin Millet Mahallesinde oturan bir çalışan önce belediye otobüsü (3,00 TL)+(1,75 TL) veya minibüs (3.00 TL) ile Arabayatağı metrosuna ulaşmalı (2,75 TL) daha sonra metro (2,75 TL ) ile Emek istasyonuna ulaşmalıdır. Oradan otobüsle (1,25 TL) (2,50 TL) Şehir Hastanesine ulaşmaktadır. Bu yolculuk yaklaşık 30-35 km arasındadır ve şehir trafiği koşullarında yaklaşık 2 saat sürmektedir. Dönüş yolu da hesaba katıldığında bir sağlık emekçisinin işine ve evine ulaşmak için yolda geçirdiği süre günde ortalama 3,5-4 saati bulmakta ve bu yolculuk için her gün masraf edilmektedir. Ayrıca şehrin tüm bölgelerinden aynı saatlerde sadece 3 noktada toplanan çalışanlar, hastalar ve hasta yakınları son aktarma olan şehir hastanesi otobüslerine binmekte büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Balık istifi bir yolculuk biçimine katlanmak zorundadırlar. Tüm bu yolculuk özel araçlarla da yaklaşık 35-40 dk sürmektedir.”

 
Bakanlığa gönderilen yazıda, Sağlık personelinin ulaşım sorunun çözümü için öncelikle Kamu Kurum ve Kuruluşlar Personel Servis Hizmet Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre hastaneye hizmet satın alma yoluyla servis hizmeti sağlanarak sağlık emekçilerinin ulaşım sorunu acilen çözülmesi gerektiği ifade edildi.

 
Personel ve Malzeme Yetersizliği Verimsiz Çalışmaya Neden Olmaktadır

 
Kurumda personel sayısının son derece yetersiz ve çoğu servislerin kapalı olduğunun Sağlık Bakanlığı tarafından da bilinen bir gerçek olduğunun belirtildiği yazıda, hastanenin hali hazırda % 6o’ının kullanılmakta olduğu, kalanın henüz hizmet vermediği ifade edildi. Hastanede özellikle hemşire branşında ciddi seviyede ihtiyaç bulunduğu ifade edilen yazıda “Hastanede kule hemşireliği adı altında garip bir uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamaya göre kimin hangi serviste ne kadar çalışacağı belli değildir. Bir gün ortopedi servisinde çalışan bir hemşirenin ertesi gün yoğun bakımda çalışması istenebilmektedir. Bu durum personel için tedirginliğe, huzursuzluğa ve verimsiz çalışmaya neden olmaktadır. Satın alımları bittiği söylenen özellikle ameliyathane malzemelerinde ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Devredilen hastanelerin malzemeleriyle hizmet üretilmeye çalışmaktadır” denildi.

 
Genel Sağlık-İş tarafından Bakanlığa gönderilen yazıda, bir an önce hastanenin personel ihtiyacının tamamlanması ve hastanedeki kule hemşireliği adı altındaki uygulamaya son verilerek tüm personelin daimi görev yerinin belirlenmesi istendi.

 
Maksimum 1 Saat Sürmesi Gereken Biyokimya Tahlilleri Sonuçları 48 Saati Bulabilmektedir

 
Hali hazırda Hastanenin büyük bölümünün yönetiminin özel bir şirkette olması nedeniyle problemler yaşanmakta olduğu kaydedilen yazıda, taşıma personeli, numune personeli, oda destek personeli gibi sıfatlarla birçok farklı görev türünde personel çalıştırılmasının işi kimin yapacağı konusunda kargaşaya sebep olduğu belirtildi. Genel Sağlık-İş tarafından Sağlık Bakanlığına gönderilen yazıda. “Hizmet sunumunu aksatmaktadır. Bu konuda oluşturulan merkezi yardım birimi çözümden çok bürokrasi oluşturmaktadır. Örneğin bir hastanın servise taşınması için öncelikle merkezi yardım birimiyle bir telefon görüşmesi gerçekleşmekte daha sonra da personelin gelmesi için uzun süre beklemek gerekmektedir. Çok basit bir temizlik yapılmasını istemek için bile merkezi arayıp dakikalarca personel beklemek gerekmektedir. Ayrıca özel sektöre ihale edilen laboratuvar hizmetlerinde aşırı aksaklıklar mevcuttur. Maksimum 1 saat sürmesi gereken biyokimya tahlilleri sonuçlarının servislere ulaşması bazen 48 saati bile bulabilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

 
Sağlık hizmetinin gerektiği gibi sunulabilmesi için profesyonel bir ekip gerektiğinin hatırlatıldığı yazıda, Görev Tanımları Yönetmeliği’nde belirtilen görev tanımlarına uygun olarak tüm personelin işini gerektiği gibi ve zamanında yapması için her seviyedeki personelin görev tanımının yapılması gerektiği belirtildi. Sağlık hizmetinin gecikmesine neden olunmaması gerektiği vurgulandı.

 
Sağlık Emekçileri Maddi Problemler Yaşamaktadır

 

 
Hekim dışı sağlık çalışanlarının daha önce çalıştıkları kurumlarda aylık 1000 TL’ye varan ek ödeme aldığı hatırlatılan yazıda, Şehir Hastanesinin açılmasıyla birlikte sağlık çalışanlarının is yükü artmasına rağmen ek ödeme ücretlerinin neredeyse sıfırlandığı ifade edildi. Hekimlerin ek ödeme kayıplarının çok daha yüksek olduğu belirtilen yazıda, ek ödeme yönetmeliğinden kaynaklanan bu sorunun kurumda çalışan sağlık emekçilerinin hızla yoksullaşmasına sebep olduğu kaydedildi.

 
Şehir Hastanesine yapılan resen atamalar ile çalışanların uzun yıllar planlayarak kurdukları yaşam düzenin de tamamen bozulduğuna dikkat çekilen yazıda, “Daha önce çalıştıkları kurumlara göre ikamet eden, çocuklarının eğitimlerini o kurumlara göre planlayan sağlık emekçileri idare tarafından yapılan bu resen atama ile mağdur olmuşlardır. Kapatılan kurumlar için bu konuda bir çözüm olmasa da Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesinden yapılan atamalar için bir düzenleme mümkündür. Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesinde uzun yıllar görev yapmış deneyimli personel resen atama ile Bursa Şehir Hastanesine atanmış daha sonra da kuruma açıktan atama ile yeni personel alınması planlanmıştır. Çalışanların mağduriyetine sebep olan bu idari işlemin durdurularak açıktan atama yapılan personelin Şehir Hastanesinde görevlendirilmesi, Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi personelinin de tecrübeleriyle birlikte kendi kurumlarında çalışmaya devam etmesi sorunun çözümü için uygun bir yaklaşım olacaktır.‬‬” ifadelerine yer verildi.

 
Genel Sağlık-İş tarafından Bakanlığa gönderilen yazının sonuç bölümünde Bursa Şehir Hastanesi’nde özellikle görev yapan sağlık emekçileri yönünde çok ciddi sorunlar yaşanmakta olduğuna vurgu yapılarak, “Sorunların üstünü örtülerek ya da ötelenerek çözülmesi mümkün değildir. Böyle bir anlayış sorunların derinleşmesine neden olacaktır.” uyarısında bulunuldu.

 
Kaliteli bir sağlık hizmeti sunumu için Genel Sağlık-İş’in her türlü desteğe hazır olduğu hatırlatılan açıklamada, belirtilen çözüm önerilerinin acilen dikkate alınması ve sonucun Genel Sağlık-İş ile paylaşılması talep edildi.