AÇIK KAPI İletişimi için DİNLE metodu nedir?

AÇIK KAPI İletişimi için DİNLE metodu nedir?
5 Ekim 2020 10:58

AÇIK KAPI İletişimi için yerel yönetimlerin, kentte yaşayanları DİNLEMESİ (göz göze gelmesi, selamlaşması, tokalaşması) , DOKUNMASI ve kentlinin YÖNETİME KATILIM araç ve örgütlenmelerinin kurulması gerekir.  Yani DİNLE, DOKUN, DÖNÜŞTÜR

 

Belediyelerin halkla ilişkiler sistemi ihtiyaçlarını her yönüyle karşılayan Açık Kapı sisteminin Dinle metodunu aşağıdaki gibi açıklayabiliriz

DİNLE!

  • Belediye Hizmetleri Algı ve Beklenti Araştırması: Amaç, belediye sınırlarında yer alan mahallelerde ikamet edenlerin, belediye hizmetleri ve belediye başkanı algısını  ölçmek, yerel sorunları ve talepleri ilk elden almaktır.
  • Muhtar, İhtiyar Heyeti ve Muhtarlar Meclisi: Muhtarların Muhtarlar Meclisi ile, asil ve yedek azaların da yer aldığı Genişletilmiş Muhtarlar Meclisi ile mahallelerin sorunlarının bütünsel ve karşılaştırmalı olarak gözlemlenmesine ve planlamaya taşınmasına yardımcı olmak hedeflenir.
  • Mahalle Toplantıları: Mahalleli ile yüz yüze yapılacak haberli ve habersiz toplantılar hem mahallelinin sesini doğrudan dinlemeyi hem de yönetimin faaliyetleri hakkında bilgi verme imkanı sağlayacaktır.
  • Komşu Meclisleri ( apartman, site ve sokak örgütlenmesi): Şehirlerin büyümesi ile oluşan, eskinin kasabası büyüklüğündeki  mahallelerde mevcut  örgütlenmeler yetersiz kalmaktadır. Apartman ve semt örgütlenmesi olarak komşu meclisleri insani ölçekte, dinleme ve dayanışmanın ilk basamağı olacaktır.
  • Mahalle Meclisi: Her kentin her mahallesi, kent hakkının kullanımı, söz-karar ve yetkinin yerelden belediye ve merkezi idare organlarına taşınması açısından dayanışma örgütlenmeleridir.
  • STK Toplantıları: Kentsel dönüşüm, çevre, sağlık ve benzer birçok konu başlığı için ilgili STK’larla bir araya gelinmesi diğer bir dinleme yöntemidir.
  • Ortak Aklı Arama Toplantıları: Kenti ilgilendiren bir konunun tüm taraflarını bir araya getirerek yapılacak ortak aklı arama toplantıları yerel yönetimlerin dinleme yöntemlerindendir.
  • Kent Konseyi: Yapıları ve çalışma yöntemleri bir kentten diğerine farklılık göstermekle birlikte kent konseylerinin genel işlevi kentteki tüm paydaşları örgütlü veya örgütsüz sivil toplum girişimlerini bir araya getirerek kenti kucaklayan bir ortak akıl oluşmasını sağlamaktır. Yerel yönetimler buradan çıkacak kararları belediye meclis toplantılarında gündem olarak alarak dinleme faaliyetini gerçekleştirebilir.
  • Halk Oylaması: Kent yönetimi kenti ilgilendiren konularda uygulanması tasarlanan proje veya alınması düşünülen bir karar ile ilgili kentte yaşayanlarını eğilimini öğrenmek ve kentliyi dinlemek amacıyla halk oylaması yapabilir.
  • Forumlar: Taksim Gezi direnişi sonrası kamusal yaşama ilave olan forumlar kentsel muhalefetin ve kentsel kültürün bir parçası haline gelmiştir. Genellikle haftada bir düzenlenen forumlara katılarak dinleme faaliyeti gerçekleştirilmelidir.

 

Açık kapı iletişim sistemi DİNLE metoduyla yerel yönetimlerin vatandaşlara daha etkin ve verimli ulaşmasını sağlıyor