Acı ama gerçek: Batı Antarktika, böyle devam ederse tamamen eriyecek

Acı ama gerçek: Batı Antarktika, böyle devam ederse tamamen eriyecek
4 Aralık 2016 10:23

Kuzey Kutbu’da dev buzullar içerden parçalanıyorlar. Erime ve kopmalar bu hızla devam ederse yaşam süremiz içerisinde Batı Antarktika tamamen eriyecek.

 

 

 

 

 

Batı Antarktika’da buzullar içten parçalanmaya başladı. Böyle devam ederse tüm ana buzul parça parça kopacak ve kutup noktasında tüm buz kütlesi yok olacak. Okyanus, kıtanın kıyı kısımlarından başlayarak çeşitli çatlaklara neden oluyor.

 

Bilim insanlarının tespitlerine göre Çam Adası isimli bir bölge, kutup bölgesinin batısında önemli bağlantı noktası. Zaman içinde yavaş yavaş geriye çekilmekte olan bu parçanın da tamamen kopma ihtimali var. Geçtiğmiz yıl buna benzer büyüklükte bir buzul kutup bölgesinden kopmuştu. 2015 yılında kopan bu buzdağı 225 kilometrekarelik bir alanı kaplıyordu. Araştırmacılar yeni geliştirilen görüntü işleme yazılımlarından biriyle uydu resimlerini incelediler. 2013’te tespit edilen görüntülerde yaklaşık 20 mil içerde bir çatlak meydana gelmiş ve yavaş yavaş yukarı doğru çıkmış. Sonunda buz yüzeyini delerek Temmuz 2015 ve Ağustos ayları arasında 12 gün boyunca sürüklenmiş.

 

Bu olaydan sonra buzların erimesi, şüphe edilemeyecek bir konu oldu. Eğer erime hızı bu şekilde devam ederse, yaşam süremiz içinde Batı Antartika tamamen eriyecek. Daha önce böyle bir olayla Grönland’ın buzullarında karşılaşmıştık. Okyanus suları buzulları koparmıştı. Ancak Pine Island buzulunun erimesi farklı bir anlama geliyor. Çünkü bu parçalanmalar, kutup bölgesinin de sıcaklığında artış olduğuna işaret ediyor. Okyanustaki sıcak su dalgaları bazı çatlaklardan girerek buz kütlesinde erimeler oluşturmuş olabilir.

 

Okyanus suyu, ana kütleye tamamen giren bir yol bulabilirse, büyük kopuşların olması kaçınılmaz olacaktır. Bu da hem kutup bölgesi hem de dünya için büyük bir dengesizlik yaratacaktır. Umarım araştırmacılar elde ettikleri bilgiler ile hem dünyamızı hem de Antartika’yı büyük bir iklim değişikliğinden kurtarabilirler.

 

Kaynak: Erkan Öztürk/Web Tekno

Acı ama gerçek: Batı Antarktika, böyle devam ederse tamamen eriyecek