Abdullah Gül’ün ‘bedelli’ raporu çöpe

Abdullah Gül’ün ‘bedelli’ raporu çöpe
19 Eylül 2014 08:24

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün giderayak kamuoyu ile paylaştığı Savunma Reformu Raporu, hükümet tarafından dikkate alınmadı.

 

Gül’ün hazırlattığı Savunma Reformu Raporu’nda bedelli askerlik uygulamasının kaldırılması gerektiği belirtiliyordu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise bedelli askerlik konusunun önümüzdeki hafta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile ele alınacağını söyledi. Hükümet’in bu uygulaması internet yasasından sonra Gül’e atılan ikinci gol özelliği taşıyor. Hükümet, Gül’ün yumuşatılmasını istediği internet yasasını son torba kanuna koyarak yasalaştırmıştı.

 

Genelkurmay Başkanlığı’nın sıcak bakmamasına karşın Başbakan Yardımcısı Babacan’ın önümüzdeki hafta Orgeneral Özel ile ele alacaklarını açıkladığı bedelli askerlik uygulamasının, Gül tarafından hazırlatılan Savunma Reformu Raporu’nun “Zorunlu ve Profesyonel Askerlik” başlığı altında kaldırılması isteniyordu.

 

Gül’ün hazırlattığı raporda bedelli askerlikle ilgili şu tespitler yer alıyordu: “Asker kaynağını olumsuz etkileyen ve eğitim sistemine belirgin bir faydası olmayan Milli Eğitim Bakanlığı emrinde askerlik hizmeti uygulamasına son verilmeli. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın yabancı ülkelerdeki hak ve kazanımlarının korunmasını amaçlayan dövizli askerlik uygulamasına devam edilmeli, bununla birlikte bedelli askerlik uygulamasına son verilmeli. Uzun süreli hapis yatan yükümlüler silah altına alınmamalı. Erbaş ve erlerin silah altında bulundukları sürede sosyal güvenlik primleri ödenmeli.”

 

Kaynak: Barkın Şık / Cumhuriyet