ABD’nin raporuna göre Rusya 36 saatte işgal edebilirmiş!

ABD’nin raporuna göre Rusya 36 saatte işgal edebilirmiş!
5 Şubat 2016 10:37

ABD araştırma şirketi RAND Corp, Rusya’yla ilgili ilginç bir rapor yayınladı. Rapora göre Rusya Estonya’yı 36 saatte işgal edebilecek güce sahip ve NATO çok yetersiz…

 

 

 

 

ABD araştırma şirketi RAND Corp’un yayınladığı rapora göre Moskova 36 saat içinde Estonya’nın başkenti Tallinn’i işgal edecebilecek güçte.

 

RAND, olası bir Avrupa işgalinde, NATO’nun askeri gücünün topraklarını savunmakta yetersiz kalacağı sonucuna vardı.

 

SADECE 60 SAAT ENGELLEYEBİLDİ

 

En iyi senaryoda, Rusya’nın işgali 60 saat engellendi. Böyle bir senaryoyu engellemek için neler yapabileceği, NATO üyesi Baltık ülkelerin işgali durumunda hangi olasılıkların devreye gireceği sorularına yanıt aranan rapor, NATO’nun müdahale yeterliliği ile ilgili kasvetli bir tablo çiziyor.

 

NATO ÜLKELERİYİLE SINIRLARI YOK

 

Litvanya, Letonya ve Estonya, Rusya’nın müttefiki Belarus, Rus yerleşimi Kaliningrad ile Baltık Denizi arasında bulunuyor. Litvanya’nın bir bölümü hariç üç ülkenin de NATO üyesi diğer ülkelerle herhangi bir sınırı yok.

 

RUSYA BU ÜÇ ÜLKEYE YERLEŞEBİLİR

 

Rusya’nın intikamcı militarist yaklaşımına karşı NATO güçlerinin göreceli çekilmesi ile birlikte, Moskova atılacağı bir macera ile bu üç ülkeye yerleşebilir.

 

BU RAPOR ENDİŞELERİ YANSITIYOR

 

Habertürk’te yer alan habere göre, RAND raporunda, 2014 yaz – 2015 bahar arasında, bir Rus işgali sırasında ne olacağını anlamak için askeri ve sivil uzmanlar ile gerçekleştirilen bir dizi simülasyona yer verdi.RAND’in bu raporu, NATO Askeri Komitesi dönem başkanı Orgeneral Petr Pavel’in benzer endişelerini yansıtıyor.

 

NATO’NUN KOMUTASI ÇOK YAVAŞ

 

Pavel, 27 Mayıs 2015 tarihinde Moskova’nın NATO üyeliğine rağmen iki gün içinde üç Baltık devletini işgal etmesinin mümkün olacağını söyledi. Pavel buna neden olarak da NATO’nun nispeten yavaş hareket eden komuta yapısını gösterdi.