‘ABD’nin IŞİD’e karşı bir stratejisi yok’

‘ABD’nin IŞİD’e karşı bir stratejisi yok’
29 Ağustos 2014 10:00

Başkan Barack Obama önceliklerinin IŞİD militanlarının Irak’taki toprak kazanımlarını geri çevirmek olduğunu açıkladı.

 

 

Irak ve Suriye krizlerini ulusal güvenlik ekibiyle görüşen Obama, ardından Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenledi.

 

Amerika’nın Irak’ta cihatçı militanlara karşı kısıtlı hava saldırılarını devam ettireceğinin altını çizen Obama, bu operasyonların IŞİD’in silah ve teçhizat kaybetmesini sağladığını söyledi.

 

Başkan Obama bununla birlikte, militanlara karşı yönetimin halen bir strateji geliştirmediğini açıklayarak, kısa bir süre sonra Suriye içlerinde yeni hava saldırıları düzenlenebileceği yönündeki beklentileri yalanladı.

 

Obama İslam Devleti militanlarının Suriye’de kendilerine güvenli bölgeler yarattığını, Şam hükümetine bağlı kuvvetlerin bu bölgelere giremediğini belirtti.

 

Bölge güçlerini IŞİD tehlikesinin ciddiyetini anlamaya çağıran Obama, bu örgüte ‘dışarıdakilerin’ destek vermemesi gerektiğini söyledi.

 

Başkan Obama, henüz hava saldırılarını onaylamamakla birlikte, Suriye üzerinde keşif uçuşları başlatmıştı.

 

Suriye, Amerika ve İngiltere’nin IŞİD militanlarına yönelik askeri müdahalesini destekleyebileceğini, ancak bunun kendileriyle koordine edilmesi gerektiğini bildirmişti. Şam hükümeti, Amerika’nın kendi hava sahasında düzenleyeceği tek yanlı hava saldırılarını ihlal olarak göreceği ve Amerikan uçaklarına ateş açılabileceği uyarısında bulundu.

 

Washington ise, Beşar Esat yönetimini tanımadığı için ­militanlarla mücadelede Suriye’yle koordinasyon yapılmayacağını bildirdi.

 

 

Kaynak: Amerika’nın Sesi