ABD’li şirketin araştırması: CHP yükselişte, AKP eriyor

ABD’li şirketin araştırması: CHP yükselişte, AKP eriyor
14 Mayıs 2015 09:28

ABD’li şirketin kamuoyu araştırmasına göre partilerin oy yüzdesi şöyle:

 

 

AKP ile CHP arasındaki oy farkı yüzde 7’ye kadar indi. Anketlere göre; CHP’ye olumlu bakanların sayısında artış var. Erdoğan’a destek de azalıyor

 

 

Uluslararası alanda tanınan, kamuoyu araştırmalarında gerçeğe yakın sonuçları bulan ABD şirketi Benenson Strategy Group, 2-7 Mayıs tarihleri arasında bir anket yaptı. CHP Genel Merkezi’ne de gönderilen anket sonuçları, ana muhalefeti mutlu etti. Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak da anket sonuçlarını CHP liderine rapor ediyor.

 

 

AKP ERİYOR, CHP YÜKSELİŞTE

 

 

Objektifliğiyle bilinen ABD şirketinin ocak, şubat, mart, nisan ayları ile mayıs ayının ilk haftasında yapılan araştırmaları şirket yetkilileri tarafından şöyle değerlendirildi: “Son anketimizden bu yana CHP’nin oy oranında artış, AKP’nin desteğinde de düşüş var. AKP ile CHP arasındaki fark mayıs ayı öncesinde yüzde 14 iken; şu an yüzde 8’e inmiş durumda. CHP’ye olumlu bakanların sayısında da bir artış var. MHP ve HDP’ye “olumlu” bakanların oranında mayıs ayı anketine göre bir değişiklik yok. Değişiklikler sadece CHP ve AKP’ye mahsus gözüküyor. CHP önemli kazanımlar elde etmiş olsa da rehavete kapılmaması gerekir.”

 

 

4 AYDA YÜZDE 4 OY KAYBETTİ

 

 

Şirketin ocak, şubat, mart, nisan aylarında ve mayıs ayının ilk haftasında gerçekleştirdiği anketlerde partilerin oy oranındaki değişimler de ayrıntılı olarak yer aldı. Buna göre AKP’nin oy oranında ocak ayından bugüne kadar yüzde 4 azalma oldu. Aynı dönemde CHP’nin oylarında ise yüzde 4 artış gerçekleşti. Nisan ayında yüzde 11 olarak bulunan HDP oylarında ise mayıs ayı anketine göre yüzde 1 azalma meydana geldi. MHP’nin oy oranında ise değişiklik olmadı.

 

 

KILIÇDAROĞLU FARKI KAPATIYOR

 

 

Başbakanlık anketinde de önceki aylar ile mayıs anketi arasında önemli değişim görüldü. Şubat ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu, yüzde 18’lik bir farkla Kılıçdaroğlu’nun önündeydi. Ancak nisanda bu oran yüzde 13’e, mayısta yüzde 3’e indi. Ocak, şubat, mart, nisan aylarında yapılan anket, Kılıçdaroğlu lehine 5 puanlık bir artış getirirken, Davutoğlu’nda da 5 puanlık azalma oldu.

 

 

BAŞARISIZ BULUYORLAR…

 

 

ABD’li şirketin anketinde “Cumhurbaşkanına güven” durumu da araştırıldı. Yüzde 52 oy alıp Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’a güven ocak ayında yüzde 47’ye indi. Cumhurbaşkanını başarısız bulanlar ise artıyor. Erdoğan’a “iyi” diyenlerin oranı son ankette yüzde 38, “kötü” diyenlerin oranı yüzde 59 oldu.

 

Kaynak: Sözcü / Saygı Öztürk