ABD’den Erdoğan’ın sözlerine cevap: Bizim için de önemli

ABD’den Erdoğan’ın sözlerine cevap: Bizim için de önemli
22 Ekim 2014 11:04

Erdoğan’ın, ’Kobani eğer stratejikse bizim için stratejik. Amerika için stratejik değil’ sözlerine ABD’den yanıt geldi: Kobani bizim için de önemli.

 

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kobani bölgesinde IŞİD’e karşı savaşan PYD güçlerine, C-130 tipi uçaklarla havadan paraşütlerle attığı konteyner sayısının daha önce söylendiği gibi, 27 değil 28 olduğunu, ancak bunlardan birinin IŞİD’in eline geçmiş olabileceğini açıkladı.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Savunma Bakanlığı Pentagon’un, PYD’ye havadan yapılan silah ve mühimmat dolu konteynerlerden birinin IŞİD tarafına düştüğü için yok edildiği açıklamasına karşın, IŞİD’in silah ve mühimmat dolu konteyneri ele geçirdiğine yönelik video yayınlaması ile ilgili soruya verdiği yanıtta, “Videoyu gördük, inceliyoruz. Ancak şu anda doğru olup olmadığını onaylayamıyoruz” dedi.

 

Sanal ortamda, propaganda amaçlı birçok yanlış bilgiler bulunduğuna değinen Harf, bu videonun da bu amaçla yaratılmış olabileceğini öne sürdü ve uzmanların konuyu araştırdıklarını belirtti. Harf, PYD için havadan silah sağlama seçeneklerinin hala geçerli olduğunu ancak yapılıp yapılmayacağını bilmediğini belirtti.

 

KOBANİ ABD İÇİN DE ÖNEMLİ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kobani eğer stratejikse bizim için stratejik. Amerika için stratejik değil” sözleri anımsatılan Harf, Erdoğan’ın sözlerini görmediğini, aralarında Erdoğan’ın da bulunduğu Türk yetkililerle, IŞİD ile mücadelede genel anlamda ortak amaç ve stratejileri konusunda yakın bağlantıda olduklarını belirtti. Harf, “Türk hükümetine Kobani ‘de IŞİD ile çatışan güçlere havadan takviye yapacağımızı söylediğimizde, Kobani’nin IŞİD’in silah ve savaşçılarını, paralarını, kaynaklarını aktardığı çok önemli bir yer olduğuna inandığımız için yaptık. Dolayısıyla, Kobani’nin önemli olduğuna inanıyoruz, yoksa oradaki savaşçılara havadan silahlar atmazdık” dedi.

 

TÜRKİYE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR

 

Harf, Türkiye’nin ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyona yeterli katkı sağlayıp sağlamadığı ile ilgili soruya verdiği yanıtta da Türkiye’nin, yalnızca Peşmergelerin Kobani’ye gitmesine izin vermesinin bile koalisyon güçlerini destekleme çabalarına önemli bir katkı olduğunu belirtti.

 

Harf, “Türkiye, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmergeleri’nin Kobani’ye gitmesine izin vereceğini açıkladı. Bunu yapması, koalisyonun oradaki güçleri destekleme çabalarına önemli bir katkı. Dün atacaklarını belirttikleri bu adım, çok önemli bir adım. Burada, bu tür açıklamaları göz ardı etmeye ve yalnızca yapmadıkları şeylere odaklanmaya yönelik ikili bir yaklaşım var sanırım ama Türkiye oldukça önemli katkılar sağlıyor” diye konuştu. Harf, Permergeler’in sınırı geçiş yöntem ve sürecinin nasıl olacağı konusundaki görüşmelerin sürmekte olduğunu söyledi.

 

Marie Harf, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama çalışmalarına başlaması ile ilgili Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi’nin, Türkiye’nin girişimlerinin durdurulması için ABD’den yardım isteyip istemediği” sorusunu da, “Her zaman söylediğimiz gibi, ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ekonomik kaynaklarını geliştirme hakkını tanır. Biz güçlü bir biçimde, iki kesimli ve iki toplumlu bir federasyon halinde adayı yeniden birleştirmeye yönelik, BM müzakere sürecini desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi. Harf, bu açıklama üstüne gelen “Hükümet sözcüsü bu durumu adanın Türkiye tarafından yeniden işgal edilmesi olarak niteliyor, yorumunuz ne” sorusuna da, “Biz, bütün kaynaklar gibi petrol ve gaz kaynaklarının da, genel yerleşim bağlamında, iki toplum arasında eşit olarak paylaşılması, gerginliği artıracak eylemlerden kaçınılması gerektiğine inanıyoruz” yanıtını verdi.

 

SAVUNMA BAKANLIĞI DA DOĞRULADI

 

ABD’nin, PYD’ye havadan paraşütle attığı silah ve mühimmat dolu 28 konteynerden birinin, doğru ellere ulaşmadığı ABD Savunma Bakanlığı tarafından da doğrulandı.

 

Pentagon Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Kobani’ye Peşmergelerin geçişinin ne zaman olacağını bilmediklerini, Kürt güçlerin bölgenin çoğunluğunu ellerinde bulundurduklarını ancak IŞİD saldırılarının sürmekte olduğunu söyledi.

 

Kirby, hafif silahlar, el bombaları ve roket başlığı ile dolu konteynerin IŞİD’in eline geçip geçmediği ve IŞİD’in yayınladığı vedeoya yönelik soruya verdiği yanıtta da, “Bilmiyoruz. Videoyu Tampa’daki ve burada Pentagondaki uzmanlar inceliyor. Şunu biliyoruz ki bir konteyner doğru ellere geçmedi. Bunun üzerine, konteyner havadan vurularak yok edilmek istendi. Bütün bunların olması, ortada bir video olduğu gerçeğini değiştirmez. Gerçekten bizim konteyner de olabilir, şimdilik bilmiyoruz” dedi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet