ABD’de sıcak gelişme… Türkiye tasarısı ortaya çıktı

ABD’de sıcak gelişme… Türkiye tasarısı ortaya çıktı
5 Mayıs 2018 08:11

İlişkilerin bir iyi bir kötü gittiği ABD-Türkiye hattında sıcak bir gelişme yaşandı. Reuters haber ajansı, Temsilciler Meclisi’nin 717 milyar dolarlık savunma bütçesini de tasarı olarak sundu. Tasarıda Türkiye’ye silah satışının da durdurulması var.

 

 

 

 

Özellikle Suriye’de terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD ve YPG’ye açık açık destek verdikten sonra gerilimin yükseldiği Ankara-Washington hattını etkileyecek sıcak bir gelişme yaşandı. ABD Temsilciler Meclisi, dün 717 milyar dolarlık savunma bütçesini sundu. Bunun içinde ABD’nin Rusya ve Çin’le mücadele etmek için atacağı adımlar ve Türkiye’ye geçici olarak silah satışının durdurulması da var.

 

Reuters’ın haberinde ABD Silahlı Hizmet Komitesi’nin gelecek hafta bu konuyu gündemine alarak karar vereceği belirtildi. Gelecek hafta gerçekleşecek ve ABD’nin savunma bütçesini ve bu bütçenin nasıl harcanacağının masaya yatırılacağı NDAA toplantısında bu tasarının gündeme geleceği belirtildi. Henüz tasarının tam hali yok fakat paneli kontrol eden Cumhuriyetçiler ve azınlıktaki Demokratlar kendi tasarı özetlerini geçti.

 

Buna göre Çin konusunda Tayvan’ın savunmasının güçlendirilmesine katkı sağlanması ve Huawei ve ZTE gibi ünlü teknoloji şirketlerinin “riskli” teknolojilerini kullanmama kararının yanı sıra Rusya’ya da yeni yaptırımların gündeme geleceği duyuruldu.

 

Savunma Bakanlığı’nın ABD-Türkiye ilişkisi hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayarak bunu kongreye sunacağı belirtildi. Reuters, bu rapor hazırlanana kadar ABD’nin Türkiye’ye önemli savunma sistemlerinin satışını engelleyebileceğini aktardı.

 

 

Kaynak: Sözcü