ABD'de petrol karneye bağlandı

ABD'de petrol karneye bağlandı
5 Kasım 2012 10:30

ABD’yi perişan eden Sandy kasırgası geride inanılmaz bir tablo bıraktı. Onbinlerce kişi evsiz kalırken, hala bir çok yerde gaz ve elektrik yok.

 
Amerika Birleşik Devletleri’nin Sandy kasırgasından etkilenen New York’ta onbinlerce kişi dondurucu soğuklar nedeniyle hayati tehlike yaşıyor.
 
Kasırganın en şiddetli etkiyi gösterdiği New Jersey’de ise 1 milyon kişi hala karanlıkta. Eyalette petrol karneyle dağıtılıyor.  
 

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, 30 bin ila 40 bin kişinin acil eve ihtiyacı olduğunu söyledi.
 
Yurtiçi Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, federal yetkililerin bu kişilerin yerleştirilebileceği ev ve otel odası aradığını açıkladı. Sandy kasırgası ABD genelinde 106 kişinin ölümüne neden oldu. Bunlardan kırkı New York’da bulunmaktaydı.
 

EVSİZ KALDILAR
 
Kasırga ülkede ekinlerin yok olmasına, binlerce kişinin de evsiz kalmasına neden oldu. Sel basan bölgelerde olası bir kolera salgınından endişe ediliyor.
 
New York eyalet valisi Andrew Cuomo, sıcaklıklar düştüğünden ısıtma sistemleri çalışmayan evlerin kullanılamaz olacağını belirtti.


 
Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada Cuomo, bugüne kadar evlerinden ayrılmayı kabul etmeyenlerin artık başka bir seçeneği kalmadığını söyledi.
 
Kendisi ayrıca insanların işlerine dönmeleri, ve okulların da açılmasıyla toplu taşım sisteminin kalabalıklaşacağı yönünde bir uyarıda bulundu.
 
YORGAN DAĞITTI
 
New Yorkluların petrol biriktirmemesini isteyen Cuomo, ilave malzemelerin yolda olduğunu belirtti. New York Belediyesi elektrik olmayan bölgelerde sığınakları halka açıp evlerinde kalmakta ısrar edenlere yorgan dağıttı. Buna rağmen Belediye Başkanı Bloomberg evlerinde ısıtma bulunmayanların evlerinden ayrılmalarını istedi.


 
SOĞUKTAN ÖLEBİLİRSİNİZ
 

Kendisi “Soğuktan insan ölebilir. Evin ısıtılması için kullanılan mum ve ocaklar da ölüme neden olabilir. Nereye gideceğinizi bilmiyorsanız, yolda herhangi bir polisten yardım isteyin. Onlar yardımcı olacaktır. Birkaç gün yetecek yemek ve suya sahip olduğunuzdan emin olun.” dedi.
 
SICAKLIK -1’E İNECEK
 

Pazar günü 4 dereceye düşen sıcaklıkların ilerleyen günlerde -1’e düşmesi bekleniyor.
Eyalet valisi New York eyaletinde 730 bin; New York şehrindeyse 130 bin kişiye elektrik ulaştırılamadığını açıkladı.
 
PETROL KARNEYLE DAĞITILIYOR

 
Komşu eyalet New Jersey’deyse bir milyon kişi elektriksiz kalmış durumda. Eyalette petrol karneyle dağıtılıyor.
 
Sandy kasırgasının ardından bu hafta yapılacak başkanlık seçiminin etkilenmemesi için çalışmalar yapılıyor. New Jersey eyaleti vatandaşların e-posta ve faks yoluyla oy kullanmasına izin verecek.