ABD’de ölen eşinin adını Van’da yaşatacak

ABD’de ölen eşinin adını Van’da yaşatacak
20 Ağustos 2013 11:41

ABD’de yaşayan iş adamı Nalluru C. Murty, geçen yıl vefat eden Türk eşi Canan Gürman Murty adına Van’ın Bostaniçi Beldesi’nde kilim atelyesi kurdu. Ölen eşinin çok çalışkan olduğunu belirten Murty, açılışta gözyaşlarına hakim olamadı.

 

 

Murty, “Bu proje benim için çok önemli. Eşim çok önemli ve azimli bir kişiydi. Kadınların kendi hayatlarını daha iyi hale getirebilmeleri için gösterdiği çaba, aslında tüm toplumun daha iyi olabilmesi için yapılan bir çabadır” dedi.

 

Başarı dolu bir hayat hikayesine sahip olan Trabzonlu Canan Gürman, ODTÜ İşletme Bölümünü bitirdikten sonra master yapmak için Amerika’ya gitti. Bu arada çalışmak zorunda kalan Gürman, 10 bin dolar sermaye ile kurduğu şirketi, kısa sürede Amerika’da hızlı büyüyen ilk 500 şirket arasına girdi. Bu arada tanıştığı Hintli Nalluru C. Murty ile evlenen Gürman’ın bir çocuğu oldu.

 

Daha sonra yakalandığı Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığıyla mücadele eden Gürman, 16 yıl boyunca cihazlara bağlı olarak yaşamını sürdürdü. En büyük desteği eşi Murty’nin verdiği Canan Gürman, 59 yaşındayken geçen yıl Ağustos ayında vefat etti. Eşi ve çocuğu Gürman adına Türkiye’de bir şeyler yapmak istedi. Hisar Anadolu Destek Derneği ile iletişime geçen Murty, Bostaniçi Beldesi’nin de yer tahsis etmesiyle 95 bin TL’ye mal olan ve 16 tezgahı bulunan bir kilim atelyesi kurdu.

 

DUYGULU AÇILIŞ

 

Canan Gürman Murty Kilim Atelyesi’nin açılışına Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Canan Gürman Murty’nin eşi N.C. Murty, oğlu Arjun Murty, ablası, abisi, yeğenleri, Hisar Anadolu Derneği üyeleri ve kilim dokuyan kızlar katıldı. Murty’nin fotoğraflarının bulunduğu kilim atelyesinin açılışında duygulu anlar yaşandı. Atelyeyi fotoğraflayan Gürman’ın yakınları gözyaşlarına hakim olamadı.

 

EŞİNİ ANLATTI

 

Eşinin girişimci olduğunu ve kadınların okumasına ve çalışmasına büyük önem verdiğini ve hayatı boyunca hep mücadele ettiğini belirten Murty Şşunları anlattı:

 

“Eşimin çok başarılı ve mücadeleciydi. Onun vefatının ardından, onun adına ülkesinde bir şeyler yapmaya karar verdik. Kendisi büyük zorluklar çekerek büyük başarılar elde eden birisiydi. Biz de onun için kadınların çalışacağı bir yer açmak istedik. Yaptığımız görüşmeler sonucunda Van’ın Bostaniçi Beldesi’nde kadınların çalışabileceği bir kilim atelyesi kurmaya karar verdik. Bu proje benim için çok önemli. Eşim çok önemli ve azimli bir kişiydi. Ben buna tamamen inanıyorum kadınların kendi hayatlarını daha iyi hale getirebilmeleri için gösterdiği çaba, aslında tüm toplumun daha iyi olabilmesi için yapılan bir çabadır.”

 

Kilim atelyesinde çalışan kızlar da, kendilerine böyle bir imkan sunduğu için Murty ailesine teşekkür etti. Yapılan açılışın ardından kilim atelyesini gezen aile kendileri için hazırlanan yöresel yemekleri yedi.

 

 

11 22 33 44 55