ABD ve Rusya’dan karşılıklı ‘Venezuela’ya karışma’ uyarıları

ABD ve Rusya’dan karşılıklı ‘Venezuela’ya karışma’ uyarıları
2 Mayıs 2019 08:30

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro muhalif lider Juan Guaido’nun “darbe girişimini püskürttüğünü” açıklarken, ABD ve Rusya birbirlerini bu ülkenin içişlerine karışmamaları yolunda uyardı.

 

BBC Türkçe

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, “Burası bizim coğrafyamız. Rusların müdahale etmesi gereken bir yer değil. Hata yapıyorlar. Bu, ilişkilerin düzelmesine yol açmayacak” dedi.

Bolton’un açıklamasından kısa süre sonra ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir telefon görüşmesi yaptı.

İki bakan Venezuela’daki son gelişmeleri ele aldı.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Lavrov’un Pompeo’ya, “Venezuela’daki daha fazla saldırgan adımlar atılmasının en ağır sonuçlara yol açacağını” söylediği belirtildi.

Açıklamada Lavrov’un ayrıca Pompeo’ya, “Venezuela’nın içişlerine karışmanın uluslararası hukuku ihlal etmek anlamına geldiği ve Venezuela’da tüm siyasi güçlerin diyaloğuna ihtiyaç duyulduğunu söylediği” de bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ise Pompeo, Lavrov’dan, Rusya’nın Maduro’ya verdiği desteği kesmesini istedi.

Pompeo: Venezuela’da askeri harekat mümkün

Pompeo Lavrov ile yaptığı görüşmeden önce, Venezuela’da askeri harekatın mümkün olduğunu söylemişti.

Fox Business Network Televizyonu’na konuşan Pompeo, “Gerekirse ABD bunu yapacak” demişti.

Pompeo, bununla birlikte ABD’nin Venezuela’da iktidarın barışçıl biçimde devrini tercih edeceğini de vurgulamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı daha önce Venezuela lideri Nicolas Maduro’nun ülkeyi terk etmeye hazır olduğunu ve Rusya’nın duruma müdahale ettiğini söylemişti.