ABD, Türkiye’ye ‘yasadışı’ gezileri durdurdu

ABD, Türkiye’ye ‘yasadışı’ gezileri durdurdu
22 Haziran 2016 17:33

ABD’de Kongre üyelerinin özel kurumların finansörlüğünde Türkiye’ye yaptıkları gezileri, ‘etik olmadığı’ ve yasadışı olarak finanse edildiği gerekçesiyle durdurduğu bildirildi.

 

 

 

 

 

USA TODAY’in haberine göre, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Etik Komisyonu, yürüttüğü soruşturma sonucunda geçen yıl Kongre üyelerinin Türkiye’ye yaptığı ve özel kurumların finanse ettiği gezilerin etik kurallara uymadığına hükmetti. Bu kararın ardından sadece bir kongre üyesinin geçen yıl ağustos ayında Norveç’teki bir kurumun sponsorluğunda Türkiye’yi ziyaret ettiği kaydedildi.
Haberde daha önce kongre üyelerinin sık ziyaret ettiği ülkelerden biri olan Türkiye’ye, sadece 2011 yılında 100’ü aşkın Kongre üyesinin farklı sivil toplum örgütlerinin davetiyle geldiği belirtildi. USA TODAY, ziyaretlerden birinin arkasında ‘Türkiye’den bir dini örgüt’ olduğunun anlaşılmasının ardından Etik Komisyonu’nun ziyaretlerle ilgili soruşturma başlattığını, sonuçta yaklaşık 200 kongre üyesinin Türkiye ziyaretinin kurallara aykırı şekilde finanse edildiğinin belirlendiğini yazdı.

 

‘KONGRE ÜYELERİ ERDOĞAN’LA GÖRÜŞMEDİ’

 

ABD’deki Türkiye Büyükelçiliği Basın Sekreteri Fatih Öke’nin ise, Kongre üyelerinin özel kurumların desteğiyle yaptığı ziyaretlerinin azalmasına karşın Kongre finansörlüğündeki ziyaretlerin arttığını ve Türkiye’ye yönelik ilginin azalmadığını söylediği kaydedildi.

 

USA TODAY, ABD’li milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhaliflere ve basına yönelik baskılarını eleştirdiğini, Erdoğan’ın Mart ayında Washington’a yaptığı ziyarette hiçbir Kongre üyesinin kendisiyle görüşmediğini ifade etti.

 

 

Kaynak: Sputnik