ABD polemikten sıkıldı: Türkiye kendi adına konuşsun

ABD polemikten sıkıldı: Türkiye kendi adına konuşsun
24 Ekim 2014 09:19

Obama’nın Erdoğan’a ‘Kobani’nin acil desteğe ihtiyacı olduğunu’ net biçimde ilettiğini belirten Marie Harf, gazetecilerin ısrarlı soruları karşısında Türkiye’nin hisleri hakkında Türkiye’nin konuşması gerektiğini söyledi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf’in günlük basın toplantılarının önceki günkü faslı, neredeyse tümüyle Türkiye’nin IŞİD politikasını sorgulayan soruların bombardımanına uğradı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kobani’de Kürt güçlerine havadan silah yardımının yanlış olduğunun ortaya çıktığına dair sözlerinin hatırlatılıp “Sizce de yapılan yanlış mıydı” diye sorulması üzerine, “Asla” yanıtını veren sözcü Marie Harf şöyle devam etti: “Obama, cumartesi günü Erdoğan’ı aradığında, Kobani’de çaresiz durumdaki savaşçılara tedarikte bulunmayı neden acil ve elzem gördüğümüzü net biçimde iletti. Onlar kentlerine yönelik ardı arkası kesilmeyen IŞİD saldırılarına karşılık veriyorlar. Bırakıyoruz, Türk hükümeti kendi adına konuşsun, ancak IŞİD’in Türkiye sınırında daha fazla toprak ele geçirmesi, Suriye’de daha fazla topluluğu tehlikeye sokar ve IŞİD’in yenilmesi ile ılımlı muhalefetin güçlendirilmesi gibi Türkiye ile ortak çıkarlarımızı tehlikeye sokar. Yani burada hepimizin çıkarları söz konusu.”

 

“İnanıyoruz ki ve Başkan da Erdoğan’a net biçimde de iletti ki, sahada IŞİD’le savaşan insanların ihtiyaçlarının giderilmesi garanti altına alınmalı” diyen Harf, bunun üzerine “ABD’nin havadan atmaya devam edeceğini varsayabilir miyiz” sorusuyla karşılaşınca, kapıyı açık bıraktı: “Hayır. Benim dediğim, hiçbir seçeneği masadan kaldırmadığımız. Devam edebiliriz de etmeyebiliriz de. Gelecekte böyle bir ihtiyaç olup olmayacağını şu noktada bilemiyoruz.” Silah paketlerinden birinin IŞİD’in eline geçmesinin, havadan atmayı gözden geçirmelerine yol açıp açmayacağı sorusuna da “Katiyen” yanıtını veren Harf, “Böyle küçük riskleri göze almaları gerektiğini, Kobani’de sahada IŞİD’i geri püskürten savaşçıların ihtiyaçları olan silahları edinmelerini garanti altına almamanın, uygulanabilir bir seçenek olmadığını” belirtti.

 

Harf, “Türkiye’nin bir öyle bir böyle konuşmasıyla” ilgili sorular gelmesi üzerine, “Her gün bu soruyla mı karşılaşacağım” tepkisini verdi, ama “Türkiye Cumhurbaşkanı’ndan hep çelişkili açıklamalar geliyor. Bir gün işbirliği yapıyorlar, ertesi gün sizin çabalarınıza kızıyorlar. Peki, politikaları ne” cevabını aldı. “Türkiye’nin sratejik ortak olduğundan, IŞİD’le savaş listesindeki her maddeye uymayı taahhüt etmek zorunda olmadığından” söz eden Harf, “Kürtlerden en az IŞİD kadar, hatta belki de daha fazla nefret ettikleri hissine kapılıyor insan”sözü üzerine, Türkiye’nin hisleri hakkında Türkiye’nin konuşması gerektiğini söyledi. Ardından Türkiye’nin talepleriyle ilgili soruların sökün etmesi üzerine Harf, baş karakterin her sabah kalktığında hep aynı günü yaşadığı “Bugün Aslında Dündü” filmine atıfla “Burası Groundhog Day’e döndü” dedi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet