ABD Polat’ı kara listeye aldı

ABD Polat’ı kara listeye aldı
31 Ağustos 2014 12:12

ABD Hazine Bakanlığı, nükleer programı için bir yandan müzakere ettiği İran’ı dün yeni yaptırım kararlarıyla sıkıştırmaya devam etti. Kara listeye alınanlar arasında yine bir Türk vatandaşı (Muzaffer Polat) ve terörle bağlantılı olduğu savunulan Türkiye’de kurulu bir şirket var.

 

ABD Hazine Bakanlığı, ululaslararsı kurallara uygun bir şekilde yürütmediği nükleer programı nedeniyle yaptırım uyguladığı İran’ı, nükleer programın denetime açılması için Tahran ile doğrudan müzakere yürüttüğü bir sırada dün yeni kara liste kararlarıyla sıkıştırmaya devam etti. 24 Kasım 2014’e kadar sürmesi planlanan müzakere süreci sırasında alınan, İran’ın füze ve nükleer programlarını, uluslararası yaptırımları aşındırmaya dönük çabalarını ve terörizme sağladığı desteği hedef alan yeni yaptırımların bir bölümü yine bazı Türkiye bağlantıları içerdi. Bir Türk vatandaşı, İran’ın enerji sektörüne uygulanan yaptırımlar nedeniyle kara listeye alınırken, bir Türk şirketi de terörle mücadele kapsamında listelendi.

 

Washington Yönetimi, Muzaffer Polat’ın İran’ın enerji sektörüyle ilişkisi nedeniyle karal isteye alındığını duyurdu. Buna göre Muzaffer Polat’ın, geçen sene Hazine Bakanlığı tarafından İran Hükümeti adına çalışıp İran’a yönelik yaptırımları aşındırmak için paravan şirketler kurduğu belirlenen Seyed Seyyedi’nin kontrol ettiği Dubai merkezli Petro Royal FZE’de genel müdür olduğu ifade edildi. Polat’ın ayrıca yine Dubai merkezli olan ve İran devletine ait, karalistedeki Ulusal İran Petrol Şirketi (NIOC) adına piyasaya ödeme yaptığı bilinen Faylaca Petroleum ile de bağlantılı olduğu belirtildi. Karaliste kararı uyarınca Polat’ın ABD’deki tüm malvarlığı dondurulurken Amerikan vatandaşlarına da Polat ile iş yapma yasağı getirildi.

 

TERÖR BAĞLANTISI

 

Yaptırımların Türkiye’yi ilgilendiren diğer bir boyutu da, İran’ın teröre verdiği destekle ilişkili olduğu savunulan Türk şirketi Pioneer Logistics Havacılık’tı. İTO kayıtlarına göre 1 Ekim 2010’da tescil edilen şirket, 19 Şubat 2014’te tasfiye sürecine girmiş. Kurucuları uluslararası havacılık işi yapan, Tayland uyruklu K.S. ve Türkiye’de lojistik işi yaptığı bilinen Türk uyruklu G.K.
Pioneer şirketi, suçlamaya göre İran Devrim Muhafızları’nın terör bağlantılı Kudüs Gücü birimine finansal, materyel ve teknolojik destek sağladığı belirlenen Mahan Air’in paravan şirketi. Pioneer’ın Mahan Air adına hareket ettiğini ifade eden Amerikan Hazinesi, yaptırım kapsamındaki Mahan Air uluslararası takip altında olduğundan onun yerine havacılıkla ilişkili malzemeler satın aldığını açıkladı. Ayrıca Pioneer’ın Mahan Air adına uçak ve yedek parça da satın aldığı belirtildi. Kurucularına dair herhangi bir kara liste kararı açıklanmazken, Pioneer’ın ise ABD’deki malvarlığı donduruldu.

 

Listede neler var

 

Amerikan Hazine Bakanlığı’nın son açıkladığı kara liste kararlarından 8 birey, 14 şirket ve 6 gemi etkilendi. Listede İran merkez bankası’na dolar sağladığı belirlenen bir şirket var. İran’ın yaptırıma tabii finans sektörüne kolaylık sağlama suçlamasıyla da beş banka yine karalisteye alındı. Son olarak İran’ın teröre sağladığı destekle bağlantılı dört şirket ve bir kişi, Hazine Bakanlığı’nın radarına takıldı. Kara liste kararlarından etkilenen Türkiye ilişkili kişi ve şirketler ise Van doğumlu Muzaffer Polat (39) ile İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı 749177 sicil no’lu Pioneer Logistics Havacılık Turizm Yönetim Danışmanlık İthalat İhracat San. Tic. Ltd. şirketi oldu.

 

 

Kaynak: Hürriyet