ABD kapitalizminde son durum

ABD kapitalizminde son durum
12 Kasım 2017 08:10

Son açıklanan bir ankete göre Amerika refah endeksinde düşüş var. Gallup-Sharecare araştırmasına göre Amerika refah endeksi 2016 yılındaki 62,1 seviyesinden, 2017 yılında şu ana kadar 61,5’e geriledi. Endeks 100 üzerinden beş farklı kritere göre belirleniyor.

 

 

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, bu kriterler, hayatınızda bir hedefinizin olması, aile ve arkadaş desteğine sahip olmanız, finansal açıdan istikrarlı olmanız, yaşadığınız yeri sevmeniz ve günlük işlerinizi yapabilecek şekilde sağlıklı olmanız şeklinde sıralanıyor.

Her ne kadar bir puanın altındaki bir düşüş çok fazla gibi görünmese de Gallup araştırmaya ilişkin açıklamasında 2016’dan 2017’e geçişte görülen düşüş için “istatiksel olarak dikkat çekici ve önemli derecede fazla” şeklinde bir yorum yapıyor.

Gallup özellikle duygusal sağlık, sosyal bir çevreye sahip olma ve hayatınızın bir amacı olması konularındaki düşüşün fazla olduğuna dikkat çekiyor.

 

 

Gallup yayınladığı basın açıklamasında, “Duygusal açıdan yetişkinlerde günlük kaygılar konusunda önemli bir artış var. Bu noktada ciddi bir kesim çoğu zaman yapmakta olduğu şeye ilgi duymadığını ya da zevk almadığını söylüyor” ifadelerini kullandı.

Çok az sayıda Amerikalı, aile ve arkadaşlarının kendilerine her gün pozitif enerji verecek şekilde destek olduklarını söylüyor. Çok az bir kısmı hayatlarında her gün yaptıkları şey konusunda onlara liderlik ederek, teşvik edecek bir liderlerinin olduğunu belirtiyor.

Gallup-Sharecare Refah Endeksi Araştırma Direktörü Dan Witters Quartzy dergisine verdiği röportajda, “Cumhuriyetçi ya da Demokrat olduğunuza bakmaksızın ilişkilerde daha kavgacı bir ortamda bulunma ihtimaliniz artıyor. Akşam yemeğine oturduğunuzda masada daha çok negatiflik ve tartışma olacak. Trump yanlısı da karşıtı da olsanız bu değişmeyecek. Ama ortada dönen bir düşmanlık var ve bu yemek masalarını bile karıştıracak kadar gerçek” değerlendirmesini yaptı.

Gallup en büyük düşüşün 0,9 puanla Demokratlar’da olduğunu Cumhuriyetçiler’in durumundaysa bir değişiklik olmadığını belirtiyor.

Refah endeksinde düşüş görülen bir diğer kesimse kadınlar ve azınlıklar. Kadınlar 1,1 puanlık düşüşle başı çekiyorlar. Siyahi Amerikalılar ve Latin asıllılarda da düşüş var. Beyaz Amerikalılar ve Asyalıların refah endeksi puanlarında düşüş olsa da bu siyahiler ve Latinler kadar çok değil.

Gallup, araştırması sırasında 2 Ocak-30 Eylül 2017 tarihleri arasında 50 eyalette 135 bin yetişkinle görüştü.