ABD hepimizi dinleyip e-maillerimizi kontrol mü ediyor?! Peki nasıl korunmalıyız?!

ABD hepimizi dinleyip e-maillerimizi kontrol mü ediyor?! Peki nasıl korunmalıyız?!
5 Temmuz 2013 10:47

Köln Barosu avukatlarından Oğuz Sarıkaya, ABD istihbarat birimlerinin bir çok ülkede telefon kayıtlarını ve internet faaliyetlerini takip etmesinin yasalara aykırı olduğunu ifade etti.

Sarıkaya, Hükümetleri ve istihbarat teşkilatlarını baskı altına almak için savcılıklara suç duyurusunda bulunulmalı diye konuştu. 

Almanya’da Köln Barosu avukatlarından Oğuz Sarıkaya, ABD istihbarat birimlerinin bir çok ülkede telefon kayıtlarını ve internet faaliyetlerini takip etmesinin yasalara aykırı olduğunu söyledi. Sarıkaya, mahkeme kararı olmadan yapılan böyle bir eylemin Alman Ceza Kanunu’nda üç yıla kadar hapis cezası gerektirdiğini ifade etti. Oğuz Sarıkaya, eski CIA çalışanı Edward Snowden’in açıklamalarından sonra ortaya çıkan skandalın pek çok kişiyi huzursuz ettiğine dikkat çekerek, Hükümetleri ve istihbarat teşkilatlarını baskı altına almak için savcılıklara suç duyurusunda bulunulmalı dedi.

KULLANDIĞINIZ SUNUCUYA DİKKAT EDİN

Avukat Oğuz Sarıkaya şunları söyledi İnternet sunucularının büyük bir bölümü ABD ve İngiltere’deki şirketler tarafından yönetiliyor. Bu yüzden her iki ülkenin istihbarat servisleri, insanların elektronik postalarına kolaylıkla erişebiliyorlar. Bundan korunmak için en başta ABD ve İngiltere’deki şirketlerin sunucularını kullanmamak gerek. Mümkünse bulunduğunuz ülkenin sunucularını kullanın. Şirket sahipleri veya sır saklama zorunluluğu olan meslekleri yapanlar ise özel bilgilerini elektronik posta ile göndermemeliler. Ayrıca bu son skandal ile ilgili olarak savcılığa suç duyurularında bulunulmalı.

İLERİDE SORUNLAR ÇIKABİLİR

Sarıkaya açıklamasına söyle devam etti Alman Ceza Kanunu’na göre başkalarının özel bilgilerini izinsiz alıp kullanmanın üç yıla kadar hapis cezası var. Suç duyurusunda bulunduğunuzda belki hemen bir sonuç alamayabilirsiniz. Fakat bu, hükümet üzerinde bir baskı yaratacaktır. Böylece Alman hükümeti kendi vatandaşlarını korumak için gerekli tedbirleri almak zorunda kalacaktır. İstihbarat teşkilatlarının yasa dışı yollardan elde ettikleri bilgiler davalarda delil olarak kullanılamaz. Ancak istihbarat teşkilatları bu bilgileri deşifre ederek kamuoyuna açıklarsa ve bu bilgiler suç unsuru içeriyorsa savcılıklar ve emniyet birimleri bunu ihbar kabul edeceklerdir.

BİR DE HESABI ÇALINANLAR VAR

Paylaşım sitelerinde kişilerin hesaplarının çalınması konusuna da değinen Sarıkaya sözlerini şöyle sürdürdü Bu konuyla bağlantılı değil ama son yıllarda sık yaşanan başka bir olay da paylaşım sitelerinde kişilerin hesaplarının çalınması. Hesabı başkası tarafından ele geçirilenler çeşitli sıkıntılar yaşıyor. Hesabı çalınan ve özel bilgileri kullanılanlar suç duyurusunda bulunabilirler. Ayrıca çalınan hesabın durdurulmasını isteyebilirler. Eğer hesabın çalınmasından ötürü bir zarar söz konusu ise, örneğin kişinin uygunsuz fotoğrafları sanal ortamda yayılmışsa, tazminat hakkı da doğar. Son olarak herkese tavsiyem, kendilerini sıkıntıya düşürecek bilgi, belge ve fotoğrafları sanal ortama taşımamaları.