ABD: Esad gerçekleri görmüyor

ABD: Esad gerçekleri görmüyor
13 Şubat 2016 08:30

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte, ‘Tüm ülkeyi geri almaya kararlı olduğu, ordusunun bunu tereddütsüz deneyeceği, ancak bölgesel aktörlerin işin içinde olması nedeniyle bunun zaman alacağı ve ağır bir bedeli olacağı’ şeklindeki açıklamalarına karşı ABD’den, “Esad gerçekleri görmüyor” değerlendirmesi geldi.

 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Esad’ın verdiği demeç ile ilgili soruya verdiği yanıtta, “Esad, Suriye’de sorunun askeri yolla çözüleceğini düşünüyorsa, gerçekleri görmüyor. Suriye rejimi savaşmayı sürdürürse, daha çok kan akar, daha çok sıkıntı ortaya çıkar. Karşı tarafların daha da sert pozisyonlar almasına yol açar” dedi. ABD ve koalisyon güçlerini Suriye’de yaşanan krizi açmak için çabaladığını belirten Toner, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun, rehberliğinde laik, bütün ve barış içinde olan bir Suriye için çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.

 
YENİ AKİT VE YENİ ŞAFAK’A SALDIRI

 
Toner, Yeni Akit ve Yeni Şafak gazetelerine düzenlenen saldırılar ile ilgii soruyu da, “Gazetecilere yönelik saldırılar hiç bir zaman kabul edilemez. Özgür, çeşitliliği olan basın, demokratik toplumlar için temel öğelerdir. Yeni Akit ve Yeni Şafak’ın, misilleme korkusu olmadan, basılma, haber yapma haklarını, gazetecilerin haklarını korumak zorundayız. Yetkilileri olayı derinlemesine araştırma ve faillerin Türk hukukuna göre yargılamaları için göreve çağırıyoruz” diye yanıtladı.

 
Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK, (DHA)